A gazdasági versenyképességről pénteken a Mindentudás Egyetemén

Vágólapra másolva!
A gazdasági versenyképesség fogalma nemcsak a gazdaságtudományok egyik kiemelt elméleti és alkalmazott kutatási témája, hanem a hétköznapi gazdaságpolitikai viták egyik kulcskifejezése is. Erről tart előadást pénteken Chikán Attila egyetemi tanár a Mindentudás Egyetemén.
Vágólapra másolva!

A közgazdaságtudomány a versenyképességet több szinten (termékekre és szolgáltatásokra, vállalatokra és iparágra, illetve egész országokra és ennél is nagyobb régiókra is) értelmezi. Az előadás elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit jelent a nemzetek és az Európai Unióhoz hasonló régiók versenyképessége. Melyek azok a tényezők, amelyek egy ország számára hosszú távra meghatározottak, és melyek azok, amelyeken a gazdaságpolitikusok belátható időn belül változtatni tudnak? Mit jelentenek azok a versenyképességi pontszámok és grafikonok, amelyekkel a médiában gyakran találkozunk, ezeket hogyan lehet értelmezni és mennyire lehet megbízhatónak tekinteni? Milyen képet festenek a nemzetközi versenyképességi kutatások Magyarországról? Az előadás ezeket a kérdéseket a mindannyiunkat érintő, s a nemzeti versenyképesség végső céljaként értelmezhető társadalmi jólét szempontjából elemzi.

Az előadás címe: Verseny az egész világ? - Gazdasági versenyképesség és társadalmi jólét
Előadó Chikán Attila
Időpont: 2011. 03. 04. péntek, 19:30
Helyszín: Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Szent-Györgyi Albert előadóterme, amely a Budapest, IX. Tűzoltó utca 37-47. szám alatt található (Tűzoltó utca és Thaly Kálmán utca sarok)

Chikán Attila a Budapesti Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézetének egyetemi tanára, a Versenyképesség Kutató Központ igazgatója. A vállalati gazdálkodás és a gazdaságpolitika több területén folytat kutatásokat. A legutóbbi másfél évtizedben a versenyképesség témakörére, ezen belül a nemzeti és a vállalati versenyképesség közötti viszonyra fókuszál. Több magyar és angol nyelvű könyv szerzője és szerkesztője, Vállalatgazdaságtan című szakkönyvének egymást követő kiadásai húsz éve alapműnek számítanak, számos felsőoktatási intézményben használják tankönyvként. Mintegy 250 cikke jelent meg rangos hazai és külföldi folyóiratokban. Öt kontinens egyetemein tartott előadásokat. Volt gazdasági miniszter és egyetemi rektor. Számos nemzetközi és hazai szervezet vezető tisztségviselője, volt elnöke a Beszerzési Világszövetségnek és az Európai Ipari és Termelési Társaságok Szövetségének. A Svéd Királyi Mérnöki Akadémia külföldi tagja, a kolozsvári és a lappeenrantai egyetem díszdoktora. A Rajk László Szakkollégium alapítója, negyven évig igazgatója, 2010 óta elnöke. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Az előadáson a részvétel ingyenes, de a nagy érdeklődésre való tekintettel előzetes regisztráció szükséges a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.