Egy kilométer magasra is nyúlhat a tűztornádó

Vágólapra másolva!
Tűztornádót észleltek hétfőn a kigyulladt kistarcsai műanyag-feldolgozó üzem raktárában. A tűztornádók általában nagy tűzesetek során, az ott fellépő heves légáramlatok révén alakulnak ki.
Vágólapra másolva!

A tűztornádó gyakran a lángok között jelentkezik, azonban alkalmanként a tűz területe mellett is felléphet, szintén a tűzzel kapcsolatos heves, felfelé irányuló gázáramlás révén. A jelenség hátterében hasonló, de kisebb méretskálájú légköri örvénylés áll, mint a hagyományos tornádóknál vagy a víztölcséreknél. Utóbbiak szintén forgószelek, amelyek vízzel borított terület felett haladnak.

Tűztornádó egy mezőn

A tűztornádók általában 10-50 méter magasak - tehát egy tízemeletes panelháznál is nagyobbak lehetnek-, néhány méter átmérőjűek, és néhány percig léteznek. A legnagyobbak forgó lángoszlopa azonban egy kilométer magasra nyúlhat, és 160 kilométer/óra sebességgel haladhatnak, valamint több mint 20 percig tarthatnak.

Tűztornádó Brazíliában

Több ilyen forgószelet sikerült már megfigyelni például nagyobb erdőtüzek vagy égő városrészek esetében: ilyen volt például Tokióban az 1923-as nagy földrengés után pusztító városi tűzvész, vagy 1926-ban Kaliforniában egy villámcsapástól kigyulladt olajtároló esete.

Ajánlat: