Vágólapra másolva!
A felnőtt berber makákók képesek fényképről felismerni a társaikat, mutatták ki német kutatók. A fiatal állatokban még nem alakul ki ez a képesség.
Vágólapra másolva!

A berber makákók vagy magótok (Macaca sylvanus) Afrikában honosak, de híres, Gibraltáron élő populációjuk miatt Európa egyetlen vadon élő majomfajának számítanak. A képfelismerési kísérleteket Julia Fischer a Göttingeni Egyetem Német Főemlőskutató Központjának professzora végezte egy francia rezervátumban élő majmokkal.

A nem betanított berber makákóknak általuk ismert és ismeretlen fajtársaik fényképét mutatták. A fiatal állatokat lenyűgözték, de zavarba is ejtették a képek. Gyakran megpróbáltak kontaktust teremteni a képeken látható állatokkal. Szájukat a fotókhoz érintve igyekeztek köszönteni, vagy megpróbálták megfogni a képen lévő társat.

Nézze meg a képnézegető majmokról készült videót!

A felnőtt majmoknál nem tapasztaltak ilyen viselkedést. Ők csak nézegették a képeket - tehát tudták, hogy nem valódi, eleven állatokról van szó. Ez arra utal, hogy ahogy idősödnek, a főemlősök megtanulják, hogy a fényképek csupán az arcok reprezentációi.

A felnőttek az ismert fajtársak képeire épp csak rápillantottak, azután hamar elvesztették az érdeklődésüket a képek iránt. Más volt a helyzet az ismeretlen majmokkal. Ezeket jóval hosszabban tanulmányozták, mintha rögzíteni akarnák az idegen arcvonásait. A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a makákók felismerik ismerős társaik képét, ezért nem érdeklődnek annyira irántuk. Az eredmények az Animal Cognition folyóiratban jelentek meg.

A kutatók meglepődtek azon, hogy a nem betanított majmok ilyen érdeklődést mutatnak a fényképek iránt. "Nem gondoltuk, hogy így reagálnak majd" - mondta Fischer professzor. "Azt hittük, hogy a képek nem lesznek fontosak számukra, hiszen a való életben nem találkoznak ilyesmivel."