Tartós megoldás készült a párásodó szemüvegek ellen

párás szemüveg
Vágólapra másolva!
Az eddigeknél jóval stabilabb páramentes bevonatot fejlesztettek ki a kanadai kutatók. Ez az állandó réteg egyszer és mindenkorra képes megszüntetni a szemüvegek, szélvédők, kamera objektívek és más átlátszó üveg vagy műanyag felületek párásodását.
Vágólapra másolva!

Pára akkor csapódik le egy tárgy felületén, ha annak hőmérséklete harmatpont alatt, a levegőé pedig harmatpont felett van. A harmatpont pontos értéke a levegő nedvességtartalmától függ. Ha a harmatpontnál melegebb levegő a hidegebb anyaggal értintkezik, akkor a felület környezetében levő vékony levegőben megindul a vízgőz kondenzációja, a felületet cseppecskék lepik el. A látszat ellenére a felületet elborító harmatréteg nem egyenletes film, hanem vízcseppek sokasága. A sok apró görbült felülelet szórja a fényt, és így mattá teszi a bepárásodott felületet. Ha a tárgy átlátszó, fényáteresztése lecsökken. A cseppek egyesítésével, a páraréteg egyenletessé tételével az eredeti optikai tulajdonságok majdnem tökéletesen visszaállíthatók.

Gaétan Laroche professzor vezetésével a Laval Egyetem (Quebec, Kanada) kutatói egy hidrofil (vízkedvelő) vegyületet, a polivinil-alkoholt (PVA) használták, amely képes egyenletesen eloszlatni a vízet. A feladat a vegyület stabil rögzítése, vízállóvá tétele volt. A kutatók ezt egy négy molekulányi vastag réteg kialakításával érték el. A bevonat keménységét és tartósságát az egyes láncmolekulákat összekötő kémiai kötések biztosítják.

Forrás: [origo]
A polivinil-műanyag szerkezete. Ez egy vízben oldódó polimer, oldódással szembeni stabilizálását most sikerült megoldani

Az eddigi párabiztos rétegek nem álltak ellen a mosásnak, ezért a bevonást időnként meg kellett ismételni. A korábbiaknál tartósabb új találmányt két szabadalom is védi. Az új bevonattal járművek szélvédőit, védőálarcokat, kamera objektíveket, távcsöveket, a kémiában és az orvostudományban használt optikai eszközöket lehet majd ellátni.