Dinoszauruszok vannak egy sziklarajzon a Bibliát szó szerint értelmezők szerint

Vágólapra másolva!
Az utolsó nem szárnyas dinoszauruszok mintegy 65,5 millió évvel pusztultak ki a Földről. Az első emberfélék úgy 6-8 millió éve jelenhettek meg Afrikában. A kreacionisták szerint azonban ez tévedés, és az emberek találkoztak a dinoszauruszokkal. Állításukat egy amerikai sziklarajzzal próbálják alátámasztani.
Vágólapra másolva!

A kreacionisták szó szerint veszik a bibliai teremtéstörténetet, és úgy hiszik, hogy a teremtés mintegy 6000-7000, de legkorábban úgy néhány 10 ezer éve zajlott. Elképzelésük szerint az emberek és a dinoszauruszok egymás mellett léteztek az utóbbi nagyjából 6000 évben.

Állításuk alátámasztására a kreacionisták a szerintük dinoszauruszokat ábrázoló ősi szobrokat, sziklarajzokat és más műalkotásokat hozzák fel. Ezek zöméről már rég bebizonyították a szakemberek, hogy vagy hamisítványok, vagy szándékosan félreértelmezték az alkotások jelentését. Ennek ellenére a kreacionisták továbbra is mindent megtesznek, hogy elfogadtassák irreális elképzeléseiket.

A kreacionisták között az egyik legnépszerűbb és legmeggyőzőbb bizonyíték a dinoszauruszok és az emberek együttélésére egy Észak-Amerikában található sziklarajz. A petroglifa a utahi Natural Bridges National Monument leghíresebb képződményén, a Kachina Bridge-en található. A sziklarajz a kreacionisták szerint egy Apatosaurus-szerű dinoszauruszt ábrázol. Ez számukra azt bizonyítja, hogy az Özönvíz utáni emberek ismerték a dinoszauruszokat, és azok csak később haltak ki.

Két amerikai paleontológus, Phil Senter és Sally Cole a Palaentologia Electronica folyóirat idei első számában cáfolja ezeket az elképzeléseket. A kutatók egy érzékcsalódással (pareidolia) magyarázzák a kreacionisták értelmezését. Mindenki számára ismert, hogy felhőkbe könnyen beleláthatunk különféle állatokat vagy más figurákat, illetve emberarcot láthatunk a teleholdban. Ezzel a jelenséggel értelmezhető a Kachina Bridge-en lévő "dinoszauruszrajz" is.

www.rae.org/dinoglyph.html

Senter and Cole
Felül az eredeti sziklarajz fényképe. Alul balra a kreacionisták által a sziklarajzba beleképzelt dinoszaurusz. A jobb oldali ábrán a sziklarajz részletes elemzése látható. Sötétebb szín jelöli az emberkéz alkotta véseteket, világosabb szín az iszap okozta elszíneződéseket

Senter és Cole alaposan megvizsgálta az ábrát. Kiderült, hogy jól elkülöníthető, ember alkotta karcolásokból és iszapelszíneződésekből áll. Határozottan nem egyetlen állat képe, és részletesen megvizsgálva egyáltalán nem hasonlít dinoszauruszra. A különálló karcolások és elszíneződések csak akkor látszanak dinoszaurusznak, ha valaki azt akarja látni bennük.

www.rae.org/dinoglyph.html
Egy másik, a kreacionisták szerint szarvas dinoszauruszra emlékeztető petroglifa

Azt viszont a kutatók sem állítják, hogy a Kachina Bridge petroglifái hamisítványok lennének. Biztosan a valaha e területen élő emberek alkotásai, de egyik sem ábrázol állatot, sem élőt, sem kihaltat. Bár a kutatók biztosak az igazukban, nem tartják valószínűnek, hogy a tudományos magyarázat meggyőzné az elfogult kreacionista hívőket.

* * *

Amit ma illik tudni: a Föld 4600 millió (4,6 milliárd) éve keletkezett. Az élet 3,5-4 milliárd éve alakult ki a Földön. Az élet körülbelül 400 millió éve hódította meg a szárazföldeket. Az utolsó nem szárnyas dinoszauruszok mintegy 65,5 millió évvel pusztultak ki a Földről. Az emberhez vezető fejlődési vonal 6-8 millió éve jelent meg Afrikában. A Homo sapiens körülbelül 200 ezer éves, és 60-70 ezer éve hagyta el Afrikát.