Közzétette a CIA a láthatatlan tinta néhány receptjét

Vágólapra másolva!
A CIA időnként nyilvánosságra hoz régi iratokat, amelyeknek feloldották a titkosítását. Legutóbb olyan papírokat tett közzé honlapján, amelyből kiderül, milyen láthatatlan tintát használtak a kémek az első világháború idején, és hogyan nyitották fel észrevétlenül a borítékokat.
Vágólapra másolva!

Ha szívesen nézünk James Bond filmeket, és kíváncsiak vagyunk az igazi kémek titkaira, akkor érdemes felkeresni a CIA nagyközönségnek szóló honlapját. A "Cég" itt időnként - jelenleg sajnos csak évente kétszer - közzétesz a nagyközönség számára is érdekes, egykor titkos dokumentumokat.

Legutóbb egy hatoldalas, majdnem egy évszázados katonai hírszerzési iratot publikált, amelyben a korabeli "csúcstechnológiát" képviselő láthatatlan tinta néhány receptjét írják le. Bár ma már ezek a receptek sem tűnnek világrengetőnek, még mindig sokkal kifinomultabbak, mint a citromos titkosírás YouTube-on bemutatott módszere.

CIA
CIA

A CIA-dokumentum egyik oldala

Az iratokban szerepel még a borítékok észrevétlen kinyitásának módszere is. Mint Leon Panetta, a CIA igazgatója elmondta, a mai technika már elavulttá tette ezeket a korabeli eljárásokat, de a kísérletezők és a "műkedvelő kémek" számára érdekesek lehetnek, ezért döntöttek a nyilvánosságra hozataluk mellett.

Íme a CIA által közzétett két eljárás, amelyeket azonban otthon nem javaslunk kipróbálni.

Hogyan készítsünk láthatatlan tintát?

1) Forraljunk fel egy pohár vizet egy evőkanál keményítővel, hagyjuk lehűlni, és adjunk hozzá tíz gramm nátrium-nitritet (ezt a vegyületet napjainkban húsfélék tartósítására használják).
2) Ezzel a keverékkel átitathatjuk például a zsebkendőnket vagy a keményített gallérunkat, majd száradás után feltűnés nélkül magunkkal vihetjük mindenhova.
3) Szükség esetén mártsuk vízbe az átitatott anyagot, és máris használhatjuk a kioldódott tintát.
4) Az írást legegyszerűbben kálium-jodid segítségével lehet előhívni.

Hogyan nyissunk ki észrevétlenül egy borítékot?

1) Keverjünk össze 18 milliliter réz-acetol-arzenátot 88 milliliter acetonnal.
2) Adjunk hozzá fél liter amil-alkoholt.
3) Melegítsük vízfürdőn a keveréket. A felszálló gőz feloldja a ragasztóanyagot.
4) Ne lélegezzük be a gőzt!