Három futballpálya területű új védőburok épül Csernobilban

Csernobil, atomerőmű
Vágólapra másolva!
Egyre romlik a csernobili szerencsétlenség után nyolc hónap alatt felhúzott betonszarkofág állapota. Azért, hogy biztonságosan elszigeteljék, és robotok segítségével szétbonthassák a megrongálódott építményt, egy hatalmas acélhangárt építenek fölé. A 29 ezer tonnás létesítmény várhatóan 2014-re készül el.
Vágólapra másolva!

1986. április 26-án hajnalban hatalmas robbanás rázta meg a csernobili atomerőművet: gőzrobbanás vetette szét a 4-es reaktort. A kiszabaduló radioaktív anyagok az Egyesült Államokig és Japánig is eljutottak. Azért, hogy a szennyeződést megállítsák, a mérnökök egy betonszarkofágot emeltek a sérült reaktorblokk fölé.

A hivatalosan védőobjektumnak nevezett szarkofág építéséhez több mint 7000 tonna fémet és 400 ezer köbméter betont használtak fel. A legfontosabb szempont az volt, hogy minél hamarabb elkészüljön, és így megvédjék a kárelhárításon dolgozó munkásokat. A nyolc hónap alatt elkészült építményt - bevallottan - nem az örökkévalóságnak szánták.

A katasztrófa után 25 évvel a betonszarkofág állapota jelentősen leromlott. A repedések és más rongálódások miatt a mérnökök azt tervezik, hogy robotdaruk segítségével szétbontják a romokat, eltávolítják a reaktorokban maradt fűtőelem-maradványokat, és így megakadályozzák, hogy az erőmű maradványai tovább szennyezzék a környezetet. Ehhez a világ eddigi legnagyobb, három futballpálya területű, mozgatható szerkezetét építik fel.

Az új szarkofág építésére a francia Novarka konzorcium kapott megbízást. A mérnökök egy 110 méter magas, 164 méter széles, 257 méter fesztávolságú és több mint 29 000 tonnás acélszerkezetet terveztek a régi betonszarkofág elfedésére, mondja az előkészítésben részt vevő Eric Schmieman környezetvédelmi mérnök. Az építmény magasabb lesz, mint az amerikai Szabadság szobor, amely 93 méter talpától a fáklya tetejéig.

Forrás: Novarka
Ilyen lesz az elkészült új szarkofág, amelyet majd a régi fölé tolnak

Mivel a tönkrement reaktor még mindig rendkívül radioaktív, a hangárt nem közvetlenül a régi szarkofág felett készítik el, hanem a közelében. A nagyjából 25 méter magas és 300 tonna tömegű előregyártott elemekből a szarkofág mellett húzzák fel a védő létesítményt. Amikor elkészül, hidraulikus emelők csúsztatják majd a boltívet teflon teherhordókon a szarkofág fölé. A 300 méteres mozgatási művelet körülbelül egy hetet vesz igénybe. A repülőgép-hangárhoz hasonlító létesítmény élettartamát 100 évre becsülik. Az építés egyes lépéseit részletesen láthatjuk az alábbi animáción.

Az építmény belsejében három robotdarut helyeznek el, amelyek egyenként 50 tonna terhet képesek fölemelni. Ezeket felszerelik a betonszarkofág szétbontásához szükséges szerszámokkal: fúrókkal, manipulátorkarokkal és betontörőkkel. A hozzájuk csatlakozó óriásporszívók akár 10 tonna port is képesek egy üzemben felszippantani. A darukra radioaktivitást mérő műszereket és a távirányításhoz szükséges kamerákat is szerelnek.


Az új szarkofág felépítésének számítógépes szimulációja

Miután szétbontották a szarkofágot és a tartalmát, akkor tudják majd eldönteni, hová temessék a legerősebben sugárzó anyagokat. A kevésbé radioaktív maradványoknak már megvan a tárolási helyük.

Az óriáshangár alapozása már megkezdődött. Befejezésének tervezett határideje 2014, de az építők egy év késés lehetőségét is kikötötték. "Ne feledjük, hogy ez a maga nemében egyedülálló szerkezet, és eddig még csak hasonlóval sem próbálkoztak" - figyelmeztet Schmieman. "Ráadásul Csernobil a világ egyik legveszélyesebb munkaterülete, ahol gyakran bukkannak váratlan sugárzó veszélyforrásokra az alapozási munkák során. Ezek miatt bármilyen tervben sok a bizonytalansági tényező."

A 1,5 milliárd euróra becsült összköltségből nemrég még 740 millió euró hiányzott. Az április 19-én befejeződött kijevi donorkonferencia résztvevői azóta több mint félmilliárd eurót ajánlottak fel - jelentette be a francia miniszterelnök. Hazánk 2 millió euróval járul hozzá a költségekhez.