Hiányzó evolúciós láncszemre bukkantak egy angol tavacskában

Vágólapra másolva!
Különleges élőlényeket találtak az Exeteri Egyetem kutatói az egyetem tavacskájában gyűjtött minták vizsgálata során. Az általuk felfedezett ősi gombák képezhetik a hiányzó láncszemet a gombák és a növények, állatok, baktériumok között.
Vágólapra másolva!

Az Exeteri Egyetem egyik kutatócsoportja elhatározta, hogy megvizsgálják az egyetem tavacskájában élő mikroorganizmusok genetikáját. Arra számítottak, hogy találnak majd pár új fajt, de ennél sokkal lényegesebb felfedezést tettek.

Thomas Richards, az egyetem evolúciós genetikusa és munkatársai egy új gombacsoportot fedeztek fel, amelyet cryptomycotának, azaz "rejtett gombáknak" neveztek el, mert egészen eddig rejtve maradtak a kutatók szeme elől annak ellenére, hogy teljesen közönséges környezetekben élnek.

A mikológusok (gombakutatók) általában laboratóriumban tenyészthető gombákat vizsgálnak, emiatt részleges az ismeretük a gombák sokféleségével kapcsolatban, mondja Richards. Azzal, hogy most környezeti mintákat vizsgáltak, átírták a gombák evolúciós törzsfáját, állítják a Nature-ben megjelent cikk szerzői.

Richards és munkatársai a mikrobák DNS-elemzése folyamán találtak rá az eddig ismeretlen csoportra, amely genetikailag annyira sokféle, mint az eddig ismert gombák összessége. Ez indokolja, hogy egy külön törzsbe sorolják őket, mondja David Hawksworth, a Gloucestershire-i Egyetem mikológusa. A törzs (phylum) csak eggyel alacsonyabb rendszertani kategória, mint az ország. (Külön országba tartoznak például az állatok, növények, gombák, egysejtűek.) A gombák országába jelenleg hét törzs tartozik, az újonnan felfedezett csoport lehet a nyolcadik.

"A cryptomycota a jelenleg ismert legősibb gombacsoport" - mondja Meredith Jones, a cikk társszerzője - "és ezek képviselhetik a hiányzó láncszemet a gombák és az élőlények többi országa között."