A fenntartható energiáról a Mindentudás Egyetemén: már nézhetők a teljes felvételek

Vágólapra másolva!
A Mindentudás Egyeteme hétfői televíziós adásában Aszódi Attila beszélt a fenntartható energia kérdéseiről. Az előadást, a kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést és a riportfilmet most teljes egészében megnézheti az alábbi videókon.
Vágólapra másolva!

Hogyan fejlődhet a magyar villamosenergia-rendszer? 2025-re 5000-6000 MW új erőművi kapacitásra lesz szükség. Készítettünk egy reálisnak tekinthető forgatókönyvet, amely ezt a kapacitást új atomerőművi blokkból, 1700 MW-nyi megújuló forrást használó erőműből, 1500 MW földgázból, és egy új, mátraaljai 400 MW-os ligniterőműből adja össze. Mennyi villanyt lehet ezekből az új erőművekből nyerni? Ennek megválaszolásához tudni kell, hogy ezeknek az erőműveknek az ún. csúcskihasználási óraszáma jelentősen eltér. A fotovoltaikus naperőművekre az éves csúcskihasználási tényező körülbelül 11 százalék, míg a szélerőműveknél ez 21 százalék. A ligniterőműveknél 60, a biomasszánál 80, az atomerőműnél 90 százalék környékén van a csúcskihasználási tényező. (Az adott erőmű névleges teljesítményét megszorozva az egy év 8760 órás időtartamával, valamint a fenti csúcskihasználási tényezővel kapjuk meg azt a villamosenergia-mennyiséget, amelyet az adott erőmű egy év alatt - figyelembe véve az időjárásból, karbantartásból és a rendszerszabályozásból eredő terhelésváltozásokat - ténylegesen előállít.)

Mayer András/ME

Az energiaigények fenntartható kielégítésének érdekében a jövőt úgy kell megterveznünk, hogy az energetikai szempontokon túl egyéb társadalmi szempontok is érvényesüljenek. A hazai munkahelyteremtés, a klímavédelem, az importfüggőség csökkentése és az ellátásbiztonság növelése: ezek mind olyan alapvető kérdések, amelyekhez illeszkedően kell a fejlesztéseket meghatározni. Az energetika - a villamos és a primer energia termelése és felhasználása - mindig is több lábon állt, ez a jövőben is így lesz, a kérdés az energiamix összetételének alakulása. A nemzetközi trendek nagyon komolyan meg fogják határozni azt, hogy Magyarország merrefelé is tud fejlődni. Az pedig, hogy Magyarország mennyire tud ebből a fejlődésből nyertesként kijönni, alapvetően függ az oktatástól és a kutatástól. Ez egy olyan probléma, amit a fogyasztók, a társadalom együttműködése nélkül, érdemi társadalmi párbeszéd nélkül nem lehet megoldani.

Mire lesz energiánk? - A fenntartható energetika kérdései
Aszódi Attila előadása

Az energetika, azaz az energiaellátás és -felhasználás, valamint ezeknek biztonsága napjaink egyik legfontosabb témája. Milyen energiahordozókkal és hogyan elégíthető ki az emberiség egyre növekvő energiaigénye? Milyen hatásokat okozhat ezeknek az igényeknek a kielégítése a környezetben? Az előadás során megismerkedünk az energetikával kapcsolatos alapfogalmakkal - mint amilyen a munka, a hő, az energia vagy a teljesítmény -, melyeket a közbeszédben sokszor helytelenül használunk. Betekintést nyerünk a világ és Magyarország energiafelhasználásának történetébe, majd a jelen helyzetet elemezve, a hagyományos és a megújuló energiahordozók szerepét vizsgálva jutunk el a jövő lehetséges energiaforrásaihoz és új energetikai technológiáihoz.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2522

Beszélgetés a fenntartható energetika kérdéseiről
Aszódi Attila, Lévai Balázs, Lontay Zoltán, Szarka László, Szlávik János, Varró László

Az előrejelzések szerint egyre gyakrabban fogunk mind társadalmi, mind egyéni szinten az energiával foglalkozni. Nemzetgazdasági szinten évről évre változik, milyen energiahordozókból állítják össze az ország energiallátásához szükséges energiamixet. Milyen változásokat hoznak ebben a nemzetközi trendek, az EU elvárásai? Hogyan hat nagy teljesítményű erőműveink elöregedése? A szél, a víz vagy a biomassza lesz a jövő csodaszere? Változik-e az atomenergia szerepe? Milyen tervek és prognózisok vannak a hazai energetikában? Ezekre a kérdésekre keres választ a kerekasztal-beszélgetés.

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=3200

Mindennapi energiánk
Az emberiség az ipari forradalomig lényegében csak megújuló energiákat használt. Az elmúlt 200 évben háttérbe szorult a napsugárzás, a szél, a víz és a biomassza energiájának felhasználása. A légkörben gyülemlő szén-dioxid veszélyeinek és a kőszén-, kőolaj-, földgáz-, és uránkészletek végességének felimerése mostanában ismét a megújulók felé fordítja a figyelmet. A kérdés csak az, hogy tényleg zöld-e a zöld technológia, és milyen mértékben tudjuk ezzel áthidalni a nehézségeinket?

http://mindentudas.hu/plugins/me/embed.php?id=2811

Az előadásról még több információt talál a Mindentudás Egyeteme 2.0 honlapján.