Katasztrofális az óceánok helyzete

Vágólapra másolva!
A világóceán ökológiai állapotát eddig is aggasztónak ítélte meg a szakemberek többsége, de egy most közzétett jelentés szerint a helyzet tragikus. A nemzetközi kutatókból álló bizottság előzetes közlése szerint az óceánokban a történelem előtti idők nagy kihalásaihoz hasonló fajpusztulás mehet végbe egy emberöltőn belül.
Vágólapra másolva!

Az óceánok állapotának felmérésre létrehozott nemzetközi program (International Programme on the State of the Ocean, IPSO) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) hat országból származó 27 vezető tengerkutatóból álló bizottsága most hozta nyilvánosságra előzetes jelentését az áprilisban Oxfordban tartott üléséről. A bizottság által közzétett kutatási anyag több mint lesújtó. A tengerek állapota sokkal gyorsabban romlik az eddigi előrejelzéseknél. Ennek oka, hogy a sok, önmagában is súlyos különálló megpróbáltatás hatása összegződik. Az óceánokat károsító legsúlyosabb stresszhatások közé tartozik többek közt az éghajlat-felmelegedés, a tengervíz savasodása, a kiterjedt kémiai környezetszennyezés és az óriási mértékű túlhalászás.

A bizottság szerint a fajok várható kihalása - amely a nagy halaktól a parányi korallokig mindenféle élőlényt érint - közvetlenül összemérhető a földtörténet folyamán eddig lezajlott öt nagy tömeges fajpusztulással, amelyek idején az élőlények nagy része eltűnt a Földről (lásd a keretes írásunkat).

A bizottság tagjai áttekintették a tengerek kutatásával foglalkozó valamennyi szakterület legutóbbi eredményeit, és ebből vonták le következtetéseiket. A bizottság szerint az óceánok leromlásának sebessége és mértéke sokkal gyorsabb, mint ahogy azt bárki előre jelezte. A beazonosított negatív hatások többsége felülmúlja az eddigi legpesszimistább jóslatokat. A globális jelentőségű kihalás talán már el is kezdődött.

"Az eredmények sokkolóak" - mondja Alex Rogers, az Oxfordi Egyetem természetvédelmi biológus professzora, az IPSO tudományos igazgatója. "Amint figyelembe vettük annak halmozott hatását, amit az emberiség az óceánokkal művel, a következményekről kiderült, hogy sokkal súlyosabbak, mint azok, amelyeket külön-külön nézve észleltünk."

Forrás: AFP

Az éghajlatváltozásnak például az egyik legegyértelműbb és legjelentősebb hatása a világ óceánjaira, amit az élőhelyformáló fajokra - korallokra, tengeri füvekre, mangrove és sós mocsári növényzetre, valamint az osztrigákra - kifejt. Ezek az élőlények sok ezer más faj számára szolgálnak élőhelyként, és többségüknek nélkülözhetetlenek a fennmaradáshoz. Így például a korallok kifehéredése és pusztulása az emelkedő hőmérséklet miatt már most csökkentette a korallszirti halak és más élőlények sokféleségét (biodiverzitását) és egyedszámát.

A tengeri jégtakaró - akárcsak másutt a korallzátonyok és a hínárerdők - meghatározó a sarkvidéki óceánok biodiverzitásának kialakításában. A tavaszi olvadás befolyásolja a fitoplankton-virágzás idejét, és ily módon befolyásolja a sarkvidéki tengeri táplálékhálózatok dinamikáját. A tenger jege sokféle madár és emlős életében is fontos szerepet játszik. Időleges vagy állandó felszínt képez, helyet biztosítva a táplálékszerzéshez, a szaporodáshoz vagy a vándorláshoz. Sok sarkvidéki emlősre jelentős létszámcsökkenés vár. A jegesmedvék 2100-ra elveszítik jelenleg 1 millió négyzetkilométeres tavaszi élőhelyük 70 százalékát. A jégtől függő antarktiszi élőlények, így a pingvinek és a fókák egyedszáma is csökken, sőt a fokozott antarktiszi felmelegedés miatt egyes fajokra a kipusztulás várhat.

Forrás: AFP
Partra sodródott döglött teknős

További különösen érzékeny vidék a Déli-óceánnak is nevezett, a 60. déli szélességi kör és az Antarktisz közötti, önálló áramlási rendszerrel bíró víztömeg, valamint a Csendes-óceán északi-sarkvidéki része. Itt a savasodás megbontással fenyegeti a fontos táplálékláncokat azzal, hogy megnehezíti a Pteropoda nevű apró tengeri csigák életét. Ezek a kis halak kedvenc táplálékai, amelyek viszont a nagyobb halakat, pingvineket, bálnákat és tengeri madarakat táplálják. Az óceánok savasodása miatt a pteropodák nem jutnak elegendő, az új héj építéséhez nélkülözhetetlen karbonátionhoz, ráadásul a savasodás még a meglévő héjat is károsítja.

A jelentés a következőket írja: "A növekvő hipoxia (alacsony oxigénszint - a szerk.) és anoxia (teljes oxigénhiány az úgynevezett óceáni halálzónákban) az óceán melegedésével és savasodásával kombinálva az a három tényező, amely jelen volt a földtörténet valamennyi tömeges kihalási eseményénél. Erős tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy ezek a faktorok újra kombinálódnak a világóceánban. Ráadásul ezek hatását még több jelentős stresszor súlyosbítja. A tudományos bizottság azt a következtetést vonta le, hogy az új kihalási esemény elkerülhetetlen, ha a károsodás jelenlegi görbéje továbbra is ilyen irányba tart."

A bizottság a következő tényeket emelte ki:

  • Az óceánok által elnyelt szén szintje már most sokkal nagyobb, mint a tengeri fajok legutóbbi tömeges kihalásakor, úgy 55 millió éve volt, amikor a mélytengeri fajok egyes csoportjainak 50 százaléka eltűnt a Földről.
  • Egyetlen korallkifehéredési esemény 1998-ban elpusztította a világ trópusi korallzátonyainak 16 százalékát.
  • A túlhalászat miatt egyes kereskedelmi halak állománya több mint 90 százalékkal csökkent.
  • Az új kutatások azt mutatják, hogy az olyan környezetszennyező anyagok, mint az égésgátló vegyszerek és a mosószerekben lévő szintetikus illatanyagok, már kimutathatók a sarkvidéki tengerekben is. Ráadásul ezeket a vegyszereket magukba szívják az óceánban lebegő parányi műanyag részecskék, ezeket pedig azután megeszik a tengeri élőlények.

"A világ vezető oceanológiai szakemberei meglepetéssel szembesülnek az általunk látott változások ütemével és nagyságával" - mondta Dan Laffoley, az IUCN vezető tengertudományi és -védelmi tanácsadója. "A jövő óceánjának hatalmas kihívásokkal kell szembenéznie, de az előző generációkkal ellentétben mi most tudjuk, mi a teendő. Nem lehet tovább halogatni bolygónk kék szívének a megmentését."

A jelentés következtetéseit még a héten az ENSZ elé tárják New Yorkban, amikor a küldöttségek elkezdik annak megvitatását, hogyan reformálják meg az óceánokat érintő irányítást.

Az eddigi öt nagy kihalás

  1. Ordovícium végi kihalás (440-450 millió évvel ezelőtt): a második legnagyobb kihalás a földtörténet során, amikor két lépcsőben a rendszertani családok 27%-a, a nemzetségek 57%-a tűnt el. A kihalásban elsősorban a jégkorszakkal együtt járó nagy lehűlés játszotta a főszerepet. A sarkvidéki jégtakaró képződése miatt jelentősen lecsökkent a tengervízszint, és nagyon sok sekélytengeri terület került szárazra.
  2. Devon végi kihalás (360-375 millió évvel ezelőtt): kisebb kihalási események elnyúlt sorozata, amely mintegy 15-20 millió évig tartott, és ezalatt eltűnt az akkori élővilágot képviselő nemzetségek fele, és az ismert fajok mintegy 70%-a. A leginkább érintettek a tengeri bentosz szervezetek voltak, mint például a zátonyépítő Tabulata korallok és Stromatoporidák, de az áldozatok közé tartozott számos devon időszaki páncélozott hal is.
  3. Perm végi kihalás (251 millió évvel ezelőtt): a földtörténet legnagyobb ismert kihalási eseménye, amely során a nemzetségek 83%-a halt ki. Erősebben sújtotta a tengeri élővilágot, ahol a fajok 96%-a tűnt el, szemben a szárazföldek 70%-os kihalási arányával. A rendkívül súlyos kihalások miatt az élővilág újjáéledése is tovább tartott, mint a többi esetben. Az esemény elején a fokozatos környezeti változások játszották a főszerepet, később a szibériai bazaltvulkanizmus járhatott katasztrofális következményekkel.
  4. Triász végi kihalás (200 millió évvel ezelőtt): az ismert nemzetségek csaknem fele eltűnt. A tengerekben a legjelentősebb csapást az ammoniteszek és a konodonták szenvedték el. Ez a kihalási esemény tette lehetővé, hogy a dinoszauruszok szinte vetélytárs nélkül maradtak a szárazföldön. A triász végi kihalás oka még mindig vitatott (klímaváltozás, a Pangea szuperkontinens feldarabolódása miatt fokozódó vulkáni tevékenység, esetleges kisbolygó-becsapódás).
  5. Kréta végi kihalás (65 millió évvel ezelőtt): a legismertebb kihalási esemény, amely a fajok 75%-át söpörte el. A tengerekből nyom nélkül tűntek el az addig nagy számban jelen lévő ammoniteszek. A szárazföldeken a dinoszauruszok kihalása után az emlősök és a madarak kerültek előnyös helyzetbe. Bár itt is több okot felhoztak a kutatók, a legfontosabb és legvalószínűbb a Dekkán-bazaltvulkanizmus hatása és egy több kilométeres aszteroida becsapódása (Chicxulub-kráter).