Tökéletes lenyomatot hagyott az ablaknak ütközött bagoly - kép

Vágólapra másolva!
Még a szemek és a csőr kontúrja is felismerhető azon a lenyomaton, amelyet egy ablaküvegnek ütközött bagoly hagyott Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

A nyaralásból hazatérve Sally Arnold elhúzta a függönyt a hálószobájában, és az ablakon egy madár lenyomatával találta szembe magát. Az üvegnek ütközött madár egy bagoly lehetett, a brit madárvédelmi egyesület (Royal Society for the Protection of Birds) munkatársai szerint a mérete és alakja alapján egy macskabagoly (Strix aluco).

A lenyomatot az úgynevezett púdertollakról, a porzó pehelytollakról leváló keratinszemcsék hagyhatták, bár ezeknek a speciális, vízlepergetésben fontos tollaknak a megléte a baglyoknál nem igazolt, ezért az is elképzelhető, hogy a tollon lévő zsíros váladék és a beleragadt por nyoma maradt az üvegen.

Nézze meg a képet nagyobb méretben!

A lenyomatot hagyó baglyot hiába keresték, nem került elő, így lehetséges, hogy épségben túlélte az ütközést.

A madarak számára életveszélyesek a nagy üvegfelületek, illetve az olyan ablakok, amelyeken át lehet látni a házakon, mert a merőlegesen érkező madarak nem ismerik fel az akadályt, és nekirepülnek. Ugyanígy veszélyesek akkor is, amikor az alulról érkező madár a fákat látja visszatükröződni bennük. Megoldást jelenthet a szúnyogháló, amely megszünteti az átláthatóságot, vagy a ragadozómadár-sziluettek, melyek elijesztik a madarakat.