Telehold utáni estéken támadnak az emberevő oroszlánok

Vágólapra másolva!
A teliholdat követő estéken nem érdemes Tanzániában magányosan barangolni, ilyenkor támadnak ugyanis az emberevő oroszlánok. A nagymacskák általában folyami disznók keresése közben botlanak bele a könnyebben elejthető emberi prédába.
Vágólapra másolva!

Afrikában az emberek általában megölik a természetvédelmi területeken kívül kószáló oroszlánokat. Az egyedüli kivétel Tanzánia, ahol a nagymacskák sokfelé még mindig szabadon mászkálnak, és az ország hatalmas déli mezőgazdasági területein rendszeresen támadnak emberekre. 1988 és 2009 között több mint 1000 embert támadtak meg oroszlánok, és ezek kétharmadát meg is ölték és fel is falták.

Craig Packer, a Minnesotai Egyetem oroszlánszakértője évek óta tanulmányozza az emberevő oroszlánok viselkedését. Célja, hogy segítsen megvédeni a tanzániai embereket attól, hogy egy természetvédelmi ikonállat karmai között haljanak szörnyű halált.

A Packer és munkatársai által feljegyzett támadások főleg nagyon szegény vidéki területeken történtek, ahol a földművesek közül sokan kint alszanak a földeken, hogy megvédjék a termést a folyami disznóktól. A nagyrészt mezőgazdasági területekké átalakított földeken szinte kizárólag ezek az éjszakai fosztogatók maradtak meg az oroszlánok táplálékának. A nagymacskák követik a folyami disznókat a földekre, ahol sokszor botlanak a sokkal könnyebben zsákmányul ejthető emberi prédába. Az oroszlánok a sötétben vadásznak a legeredményesebben, és Parker kutatócsoportja azt kezdte vizsgálni, mennyire befolyásolja a holdfény az emberekre támadás gyakoriságát.

Forrás: AFP

A kutatók több mint 450 olyan oroszlántámadás adatait gyűjtötték össze, ahol pontosan meg tudták határozni a támadások időpontját. Amikor összevetették a támadási dátumokat a holdciklussal, egyértelmű mintázat bontakozott ki. Szinte valamennyi támadás sötétedés után következett be, 60 százalékuk 18 óra és 21:45 között. A legmeghökkentőbb azonban, hogy a támadások valószínűsége négyszer nagyobb volt a teleholdat követő tíz éjszakán, mint más éjszakákon. Ebben az időszakban a Hold később kel fel napnyugta után, így a 18 és 22 óra közötti esti órák - amikor az emberek a legaktívabbak - sötétek.

Packer és csoportja igyekszik minél szélesebb körben felvilágosítani az embereket az oroszlánok által veszélyeztetett területeken. Felhívják a figyelmüket arra, hogy ne menjenek a földekre, és különösen ne aludjanak ott a teleholdat követő éjszakákon. Igyekeznek megvalósítani egy terményvédő programot is a folyami disznók ellen, mert a rendkívüli szegénység miatt az emberek inkább kockáztatják az oroszlántámadást, semmint veszni hagynák a termést.