A zebrapintyek között is vannak homoszexuális párok

Vágólapra másolva!
A monogám zebrapintyek közül többen élnek azonos nemű párral. A kapcsolat ugyanúgy egy életre szól, mint a heteroszexuális madaraké, írják egy új tanulmány szerzői.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók megfigyelték, hogy a díszmadárként is közkedvelt, sokat éneklő, színes zebrapintyek hajlamosak azonos nemű párokba állni. Ezek a párok ugyanúgy énekelnek egymásnak és gondozzák egymás tollazatát, ahogy a heteroszexuális párok teszik, a viselkedés a párkapcsolat megerősítésére szolgál.

Julie Elie, a Berkeley Egyetem kutatója, a Behavioural Ecology and Sociobiology folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a kutatás bizonyítja, hogy az állatok közötti kapcsolat még a madaraknál is sokkal bonyolultabb annál, hogy egy hím és egy nőstény találkozik és szaporodik egymással.

Elie és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyan alakítják ki az azonos nemű madarak életre szóló párkapcsolatukat. A vizsgálatokhoz francia kollégáik által azonos nemű csoportokban tartott zebrapintyeket használtak. A kutatók azt tapasztalták, hogy ilyen extrém, a természetben nem előforduló esetekben a madarak több mint a fele létesít homoszexuális párkapcsolatot. A párba állt madarak egymás mellett ültek az ágon és együtt készítették a fészküket. Még köszöntötték is egymást csőrük összedörzsölésével.

A kísérlet következő fázisában a kutatók nőstényeket tettek a már kialakult kapcsolatban élő hím-hím párokhoz. A nyolc azonos nemű párkapcsolatban élő hím közül öt egyáltalán nem vett tudomást a nőstényekről, és továbbra is csak hím partnerével foglalkozott. Az eredmények azt mutatják, hogy a pártalálás iránti késztetés - még a madarak esetében is - jóval bonyolultabb, mint az egyszerű szaporodási szükséglet. "A párkötődés a szociálisan monogám fajok esetén olyan kooperatív párkapcsolatot képvisel, amely valószínűleg előnnyel jár a túlélés szempontjából" - mondja Elie. "A társtalálás, bármilyen nemű legyen is a társ, úgy tűnik előnyt élvez minden mással szemben."

A madárvilágban más fajoknál is megfigyelték már az azonos neműek párba állását. A monogám sirályoknál és az albatroszoknál ez például esélyt ad a nőstényeknek, hogy hím partner nélkül szaporodjanak. A tojók már párba állt hímekkel párzanak, és ezután a két tojó együtt neveli fel a fiókákat.

Fogságban még gyakoribb az egynemű madarak párba állása. Az egyik leghíresebb példa a Manhattani Állatkert két hím pingvinje, Roy és Silo. A pingvinek nem méltatták figyelemre a kifutójukban lévő nőstényeket. Még fészket is építettek együtt és kiköltöttek egy megtermékenyített tojást, amelyet az egyik gondozó adott nekik.