Kétezerméteres hegy épülhet Hollandiában

Vágólapra másolva!
Többé nem fantazmagória egy 2000 méter magas hegy a holland mélyföldön - állítja az ötletgazda újságíró.
Vágólapra másolva!

"A gondolat már többször felvetődött, de most először veszik számosan komolyan" - mondta Thijs Zonneveld egykori atléta, a De Pers című napilap munkatársa. Zonneveld szerint mérnökök, építési vállalkozások, beruházók és más szakemberek már meg is kezdték a tárgyalásokat az ember alkotta hegyről, amelyen helyet kapnának sí-, bob és jégpályák, valamint hegymászóösvények, sziklamászófalak és látványos hegyi utak hajtűkanyarokkal.

Zonneveld még júliusban írt publicisztikát Hollandia "unalmas laposságáról". "A síkság ideális, ha céklát akarsz termeszteni, marhát legeltetni vagy szép egyenes utakat építeni, de katasztrofális a sportok szempontjából. Hegyet szeretnék, valódi hegyet. Hollandiában" - írta az egykori félprofi kerékpárversenyző.

Az ötletgazda szerint azonfelül, hogy a mesterséges hegy vonzaná a turistákat, lehetőséget nyújtana a sportolóknak, hogy nagyobb magasságokban edzzenek, és így végre egyenlő esélyeik legyenek a hegyvidéki országokból származó versenyzőkkel.

Az ötletet támogatja a holland kerékpáros-, hegymászó- és síszövetség is. "A Limburg melletti dombocskák nem hasonlíthatóak az Alpokhoz vagy a Pireneusokhoz, ezért támogatjuk a hegy létesítését" - írták a sportszövetségek közös közleményükben.

A holland hegy számára Zonneveld szerint a középső Flevoland tartomány lenne megfelelő. Itt ugyanis nem magasak a telekárak. "Csodálatos lenne, ha 2018-ra a hegy valósággá válna" - mondta az újságíró.