Mamutnak nézték az oroszok a rozmárt

mamutbébi Ljuba
Vágólapra másolva!
Egy hatalmas rozmár megkövesedett koponyájának bizonyult az a lelet, amelyet pénteken találtak Oroszország Jamal-Nyenyec Autonóm Területén, s amelyet eredetileg mamutbébinek véltek.
Vágólapra másolva!

A tundrában a felszínen talált lelet kiemelésére azonnal sürgős expedíciót indítottak, s még pénteken el is szállították a terület székhelyére, a Moszkvától mintegy 2500 kilométerre északkeletre lévő Szalehardba, az ottani Semanovszkij-múzeumba. Ott a szakértők megállapították, hogy egy nagy rozmár megkövesedett koponyájáról van szó.

Natalja Fjodorova, a múzeum igazgatója elmondta: A hatóságok a koponyát a múzeumnak adományozták, amely örömmel fogadta, mert eddig nem rendelkezett őskori rozmármaradványokkal.

A legismertebb mamutbébi-leletet is ezen a vidéken találták: a Ljubának elnevezett kis mamutra 2007-ben leltek. A paleontológusok azóta bizonyították, hogy Ljuba mintegy 37 ezer 500 évvel ezelőtt pusztult el, körülbelül 4-5 hónapos korában. Ljubát az orosz Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetében konzerválták, majd a világ számos pontján kiállításokon mutatták be, később azonban visszatért Szalehardba, és jelenleg is az ottani múzeumban látható.

Forrás: AFP
Ljuba

A ma ismert legrégibb mamutleletek mintegy négymillió évesek, ezeket Etiópiában találták. A legutolsó példányok a tudomány mai állása szerint mintegy négyezer évvel ezelőtt vesztek ki.