Nehezen lehet megjósolni, merre halad az Irene hurrikán

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok harmadát átérné az Irene hurrikán, ha teljes terjedelmében a szárazföld felett lenne. Az USA keleti partvidékén vonuló trópusi vihart a NASA műholdjai folyamatosan szemmel tartják, és az űrállomás fedélzetéről is készítettek egy látványos filmet a hurrikánról.
Vágólapra másolva!

Több keleti parti államban is rendkívüli állapotot hirdettek az Egyesült Államok partvidéke mentén haladó Irene hurrikán miatt. A 3-as kategóriába sorolt trópusi viharban a maximális szélsebesség a 180-190 kilométer/órát is elérheti. A hurrikánokat osztályozó skálán a legintenzívebb vihart a 6-os fokozat jelzi, de már a 3-as fokozatnál is súlyos károkkal kell számolni. Az előrejelzések szerint az elmúlt 50 év legnagyobb vihara érheti el az országot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=nxiVtEP08ewLtBp5

Az Irene hurrikán az űrállomásról figyelve (NASA)

A hurrikánhoz jelentős mennyiségű csapadék társul, amely néhol az óránkénti 50 millimétert is eléri. A jelenség haladási irányának előrejelzését kissé nehezíti, hogy más trópusi viharokhoz képes viszonylag lassú, ennek megfelelően mozgása bizonytalanabb.

Forrás: NASA
A GOES-3 műhold képe a hurrikánról és az Észak-Atlanti térségről augusztus 25-én. Jól megfigyelhető, hogy az Irene a legnagyobb felhőalakzat a térségben (NASA/NOAA GOES Project)

A hurrikánnal kapcsolatos riasztást augusztus 24-én adták ki a Bahama-szigetek területére. A NASA műholdjai eközben folyamatosan küldték a méréseket a hurrikán területén jellemző hőmérsékletről, nyomásról, valamint a szél és a csapadék jellemzőiről.

Forrás: NASA/Modis
A Terra műhold képe a hurrikán központi részéről augusztus 24-én a Bahama-szigetek felett (NASA, MODIS)

Az Irene hurrikán Puerto Rico térségében lett feltűnő légörvény augusztus 22-én, majd észak felé sodródva a szabad vízterületre jutott és tovább erősödött. Mindez egyre magasabb tornyos gomolyfelhők képződésében mutatkozott meg, amivel egy időben a hurrikán központi részén csökkent a légnyomás. Ekkor már 2-es kategóriájú besorolást kapott, és bár a következő napon átmenetileg gyengült, augusztus 24-től folytatódott az erősödése.

Forrás: NASA/NOAA GOES Project
A hurrikán képe az űrállomás fedélzetéről augusztus 23-án. Az óceán felszínén jól megfigyelhetők a felhők árnyékai (NASA)

A NASA TRMM jelű műholdjának mikrohullámú és radaros mérései alapján sikerült pontosan megbecsülni a csapadékhullás intenzitását a hurrikán területén, amelynek térképi ábrázolását az alábbi képen láthatjuk. Jól megfigyelhető, hogy legintenzívebb esőzés a közzéppontot övező íves alakú felhőkarok mentén azonosítható.

Forrás: SSAI/NASA, Hal Pierce
Az óránként hulló csapadék mennyisége a hurrikán belső területén augusztus 23-án. A piros részeken óránként 5 centiméter eső is hullott (SSAI/NASA, Hal Pierce)

A hurrikán felhői a csapadékhullással arányosak. Ott tornyosodnak a legmagasabbra, ahol a legintenzívebb a feláramlás, és eközben az emelkedő és hűlő levegőből a nevesség kiválik, amely végül lehullik. Az Irene hurrikán legnagyobb felhői a 15 kilométeres magasságot is meghaladták augusztus 24-én.

Forrás: SSAI/NASA, Hal Pierce
A hurrikán összetett felhőzet- és csapadékmodellje augusztus 24-én. A kép nagyobb részén az árnyalatok a felhők magasságát jelzik, míg a kép közepétől balra lévő sárgás-pirosas rész a csapadékhullás intenzitásának felel meg, ennek színkódjai az eggyel korábbi ábrán láthatók (SSAI/NASA, Hal Pierce)

A hurrikánra vonatkozó előrejelzések a Weather Channel interaktív oldalán követhetőek.