Programozók miatt veszett el Európa legnagyobb távközlési műholdja

Vágólapra másolva!
Emberi hiba miatt nem került a tervezett Föld körüli pályára augusztus közepén az orosz Ekszpressz-AM4 távközlési műhold. Mint a vizsgálat kiderítette, hibáztak azok a programozók, akik a gyorsító rakétafokozat irányítási rendszerének szoftverét írták. A hiba elhárítása után ismét fel lehet bocsátani a Proton-M rakétákat. 
Vágólapra másolva!

Szoftverhiba csúszott a gyorsító fokozat irányítási rendszerébe, ezért tűnt el Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja. Az Ekszpressz-AM4-et augusztus 18-án indították el Bajkonurból egy Proton-M hordozórakétával, de pályára állítása kudarcba fulladt, mert programozási hiba miatt felmondta a szolgálatot a rakéta Briz-M típusú gyorsító fokozata - közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz.

A hivatal az okok tisztázásáig felfüggesztette a Proton hordozókkal és a Briz-M-ekkel tervezett felbocsátásokat. A felfüggesztést most hatályon kívül helyezték, de az újabb felbocsátás előtt kijavítják a hibákat. Az Ekszpressz elvesztése miatt viszont csúsznak a 2011 őszére tervezett indítások - az orosz űrhivatalnak most át kell terveznie a tíz fellövést tartalmazó menetrendet.

A kereskedelmi és katonai célú műholdakat általában Progressz-M rakétákkal állítja pályára Oroszország. Az Ekszpressz Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja lett volna. A baleset után az illetékes orosz szervek és a szputnyikot jórészt gyártó Astrium cég még kísérletet tett a kapcsolatfelvételre, de a próbálkozások sikertelenek maradtak. Elvileg lett volna esély a műhold megfelelő pályára juttatására, mert volt saját hajtóműve és üzemanyaga is.

2010 decemberében az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe egy Proton-M sikertelen felbocsátása miatt - lényegében ezért váltották le Anatolij Perminovot, a Roszkoszmosz elnökét. Idén februárban egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt. Legutóbb halasztani kellett három űrhajós visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról a Szojuz hordozórakéták hibái miatt.