Nagy lépés történt a férfiak kiküszöbölése felé

ondó, sperma, spermium
Vágólapra másolva!
Brit kutatóknak sikerült emberi hímivarsejteket előállítani nőnemű embrionális őssejtekből. Az egyik lehetséges következmény: a leszbikus pároknak is lehet majd saját, vér szerinti gyerekük a jövőben.
Vágólapra másolva!

A férfiak és a nők ivari kromoszómái különböznek egymástól. Mindkét nem tagjai hordoznak X kromoszómát, de ennek párja a nőknél egy másik X kromoszóma, a férfiaknál viszont egy Y kromoszóma. Az Y kromoszómán több olyan gén foglal helyet, amelyek nélkülözhetetlenek a hímivarsejtek fejlődéséhez.

Ezért sok kutató úgy gondolta, hogy spermiumokat csak hímivarú embrionális őssejtekből lehet előállítani. Ezt a teljesítményt már 2006-ban elérte a Newcastle-i Egyetem egyik kutatócsoportja: Karim Nayernia professzor vezetésével hím egerek embrionális őssejtjeiből előállított spermiumokkal termékenyítettek meg nőstényeket. Az eljárás folyamán hét kölyök született, amelyből hat megérte a felnőttkort, bár az életben maradt egerek nem voltak teljesen egészségesek.

A kísérletek folytatásaként 2010-ben sikerült felnőtt férfiakból származó csontvelősejteket is kezdetleges hímivarsejtekké átalakítani.

A legújabb eredmény, hogy ismét embrionális őssejtekből készítettek kezdetleges spermiumokat, de az őssejtek most emberből, és nem hím-, hanem nőnemű embrióból származtak. Az előzetesen bejelentett eredményről egyelőre nem jelent meg szakmai publikáció. Nayernia és kollégái a következő lépésként azt tervezik, hogy a primitív sejteket számfelező osztódásra (meiózisra) bírják rá, és így érettebb hímivarsejteket alakítanak ki.

Ugyanakkor Nayernia már azt is kérelmezte az egyetem etikai bizottságánál, hogy engedélyezzék a női csontvelőből származó őssejtek használatát a további kísérletekhez, mert ezekből a sejtekből is szeretnének spermiumokat készíteni.

Kommentárok szerint az eljárás hozzásegítheti majd a leszbikus párokat ahhoz, hogy saját, vér szerinti gyerekük lehessen. A pár egyik tagjából vett csontvelősejteket átalakítanák spermiumokká, és ezekkel termékenyítenék meg a másik nő petesejtjét. Ebben a szituációban férfiakra nem lenne szükség.

A módszer sikerében azonban sokan kételkednek. Dr. Robin Lovell-Badge, a londoni National Institute for Medical Research őssejtekkel és ivarmeghatározással foglalkozó szakembere szerint az Y kromoszóma génjei valóban nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a kezdetleges hímivarsejtek meiózison menjenek át, ami nélkül nem lesz belőlük megtermékenyítésre alkalmas spermium.