Kamera buktatta le a tolvaj pingvint

Vágólapra másolva!
Kőtolvaj Adélie-pingvint kapott lencsevégre a BBC forgatócsoportja az Antarktiszon. Az alig félméteres pingvinek hímjei kövekből építik fészküket, s a legjobb fészket építők találnak a legkönnyebben párt a hatalmas kolóniában.
Vágólapra másolva!

Október végén mutatják be az Egyesült Királyságban a BBC legújabb dokumentumfilmjét, a Fagyott bolygót (Frozen Planet). A hétrészes sorozat a sarkvidéki élővilágról szól, s a forgatócsoport hónapokat töltött egy pingvinkolónia filmezésével az Antarktiszhoz tartozó Ross-szigeten. Eközben sikerült elcsípniük egy hím Adélie-pingvint (Pygoscelis adeliae), amely szorgos szomszédjától lopdosta a fáradságos munkával összegyűjtött köveket.

Nézze meg a tolvaj pingvint a BBC weblapján!

A madarak azért építenek kövekből fészkeket, hogy megemeljék és megvédjék tojásaikat a vízfolyásoktól, amikor az antarktiszi jég megolvad. A legjobb, legtöbb kőből álló fészkeket építő hímek nagyobb valószínűséggel találnak társat maguknak, ezért egy félmillió pingvinből álló telepen a jó kövek igen megbecsültek.

Forrás: AFP
Adélie-pingvinek

Jeff Wilson rendező elmondta, hogy ő és az operatőr, Mark Smith tudták, hogy a madarak időnként köveket lopnak a társaiktól. De egy ilyen pillanat megörökítése igazi kihívást jelentett a nyüzsgő pingvinkolóniában.

"Csupán negyvenöt centiméter magasak, ezért le kell ereszkedni a pingvinszintre" - mesélte a BBC Nature-nek. "Szegény öreg Mark folyamatosan kúszott körbe, miközben a pingvinek állandóan közvetlenül belebámultak az optikába. Ez eleinte megragadó, de amikor már századszor próbálja az ember elkészíteni a felvételt, akkor kezdi elveszteni a türelmét. Ráadásul az állandó hangzavar is meglehetősen fárasztó" - mondta Wilson.

A 250 000 fészeképítő hím állandó nyüzsgését még a fiatal, fészket nem építő pingvinek kavalkádja is színesíti. "Az Adelie-pingvinek olyanok, mint a túl sok kávét ivó fesztiválozók" - mondta Wilson. "Agresszívek és hiperaktívak."

A sok nehézség ellenére Smith-nek végül sikerült elkészíteni egy figyelemreméltó jelenetet, amelyben az egyik pingvin szorgosan hordozza a köveket épülő fészkéhez, szomszédja pedig ugyanolyan szorgosan hordja el tőle, amíg le nem bukik.