Nő a gyengébb képességű, de szorgalmas középiskolások IQ-ja

Vágólapra másolva!
A szakemberek egészen mostanáig úgy vélték, hogy az IQ-val kifejezett intellektuális kapacitás meglehetősen állandó az élet folyamán. Brit kutatók most megjelent tanulmánya szerint azonban a tinédzserek mentális képessége jelentős mértékben változhat pozitív és negatív irányba is.
Vágólapra másolva!

A tanulmányba 19 fiút és 18 lányt vontak be. Az összes kísérletben részt vevő alany agyát megvizsgálták különféle agyi képalkotó eljárásokkal, és verbális valamint nonverbális IQ-teszteket végeztettek velük 2004-ben és 2008-ban. A Nature-ben közzétett eredmények szerint a verbális IQ a tinédzserek 39 százalékánál változott, és 21 százalékuknál figyeltek meg változást a nonverbális, úgynevezett teljesítmény IQ-ban (a térbeli gondolkodást vizsgáló tesztben).

A vizsgálat különlegessége, hogy először sikerült kimutatni, hogy az IQ változásai a tinédzserek agyának két jól meghatározott területével állnak kapcsolatban. A verbális IQ növekedése együtt járt a bal oldali motoros kéreg sűrűségének növekedésével. (Ez az agyterület aktiválódik a beszédnél.) A nonverbális IQ növekedése pedig az elülső kisagy sűrűségnövekedésével állt kapcsolatban. (Ez a terület a kézmozgásokkal áll összefüggésben.)

Forrás: Ramsden et al. Nature
A verbális IQ helye az agyban

Forrás: Ramsden et al. Nature
A nonverbális IQ helye az agyban

A Cathy Price professzor (Wellcome Trust Centre for Neuroimaging, University College London) által vezetett vizsgálatok legfontosabb tanulsága az, hogy akik igyekeznek minél jobban használni az agyukat, van esélyük IQ-juk növelésére még akkor is, ha gyengébb képességűek. De a kezdetben kiemelkedő teljesítményt nyújtók sem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon, mert az IQ csökkenhet is.