Berlinben is elveszett az éjszaka - kép

légszennyezettség, Berlin
Vágólapra másolva!
A Föld éjszakai féltekéjén soha nincs teljes sötétség. A fénylő városok még a szárazföldek partvonalát is kirajzolják (az emberiségnek körülbelül negyede a tengerpartokon él). Ez nagyszerű látványt nyújt az űrből szemlélve, ám a fényszennyezésnek káros következményei vannak.
Vágólapra másolva!

Az éjszakai Berlint ábrázoló fotó a német Verlust der Nacht ("Az éjszaka elvesztése") nevű program keretében készült. A kutatás célja, hogy feltárják a fényszennyezés ökológiai, kulturális, gazdasági és egészségügyi hatásait.

Forrás: Christopher Kyba, Thomas Ruhtz

A felvétel bal felső sarkában eltorzulva látható Hold fénye megcsillan a Langer See vizén. A természetes fény teljes spektrumú, míg a mesterséges utcai megvilágításé nem ad folytonos spektrumot - utóbbi csak néhány keskeny hullámhossz-tartományból áll, ezért is kellemetlen az emberi szemnek.

A fényszennyezés a fényhasználatnak azt a formáját jelenti, amelynek keretében a mesterséges fény egy része értelmetlenül, hasznosítás nélkül távozik az égbolt felé. Ez a leglátványosabb a gömblámpáknál, ahol lefelé néha kevesebb fény jut, mint az égbolt irányába. A következményekről korábbi, részletes összeállításunkban olvashat.