Vágólapra másolva!
A palackorrú delfinek hímjei egymással szövetségre lépve növelik utódnemzési esélyeiket - derítették ki a sydneyi Macquarie Egyetem kutatói, akik vizsgálataikról a Journal of Animal Ecology című folyóiratban számoltak be.
Vágólapra másolva!

A zoológusok a Port Stephens-i delfinek párzási szokásait figyelték meg. Kiderült, hogy azoknak a hímeknek, amelyek - felülkerekedvén a nemi vetélkedésen - érdekközösséget alkottak, több utódjuk lett, mint magányosan udvarló társaiknak. E csoportokat általában 2-4 hím alkotta, s nagyfokú eltérés mutatkozott abban, hogy mennyire voltak szilárdak: némely szövetség csupán egy szezonon át maradt fenn, de voltak olyanok, amelyek több évig. A kutatást irányító Jo Wiszniewski szerint a társulások tagjai nagyfokú és kölcsönös toleranciáról és együttműködésről tettek tanúbizonyságot.

A delfinek és más emlősök közötti szövetségek létrejöttét már korábbi kutatások is kimutatták, de arra nem volt bizonyíték, hogy ezek a társulások miféle előnyökkel járnak. Most első ízben sikerült megfigyelni, hogy minél több társsal szövetkezik egy hím, annál sikeresebb az utódnemzésben.

"A delfineknél megfigyelt kooperálási készség és tolerancia nem jellemző az állatok többségére. A kutatás azért fontos, hogy megérthessük, miként működnek ezek az összetett kapcsolatrendszerek" - közölte Jo Wiszniewski.