Ritka felvételt tettek közzé a már kihalt legnagyobb harkályfajról

Vágólapra másolva!
A már hosszú ideje kihalt, ám egykor a harkályfélék legnagyobbjának számító császárharkályról (Campephilus imperialis) készített ritka filmre bukkantak az amerikai Cornell Egyetem szakemberei, akik honlapjukon tették közzé a különleges felvételt.
Vágólapra másolva!

A filmnek köszönhetően a szakemberek tanulmányozni tudják a fenséges madár táplálékgyűjtési- és repülési szokásait. Az 1956-ból származó lelet az eddig ismert egyetlen felvétel, amelyet az átlagosan hatvan centiméter magas madárról készítettek a vadonban.

A különleges felvételt a New York állambeli Ithaca városában működő Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának honlapján tették közzé. A császárharkályt egy amatőr ornitológus kapta lencsevégre a mexikói Nyugati-Sierra Madre térségében.

Az egyetem egyik harkályszakértője az intézmény archívumában őrzött régi levélből szerzett tudomást a 85 perces film létezéséről, így bukkantak rá a felvételre. Az intézmény kutatói az Amerikai Ornitológusok Szövetségének kiadványaként megjelenő The Auk című folyóirat októberi számában számoltak be a felfedezésről.