Gigantikus katonai építményeket fedeztek fel Kínában a Google Földdel

rakétapálya, Kína, katonai objektumok
Vágólapra másolva!
Rejtélyesnek tűnő, emberkéz alkotta objektumokra bukkant néhány Google Föld felhasználó a kínai sivatagban, a Shule folyótól északra. A térségben ismerten nagyobb léptékű katonai kísérletek zajlanak.
Vágólapra másolva!

Az első két építmény egy nagyváros utcaszerkezetére hasonlít, és láthatóan aprólékosan megtervezettek. A két terület nagyjából egyforma (1,6 kilométer x 1 kilométer), néhol járművek keréknyomai is látszanak.

Forrás: Google Maps
Nézze meg a két helyet Google világtérképén!

Egy névtelenséget kérő katonai szakértő az [origo]-nak elmondta, hogy ezen a két helyen interkontinentális ballisztikus rakéták tesztelése folyik. A nagy, soktengelyes járműveken guruló DF-21 és DF-31 rakétákat azért ilyen hálózatos pályákon "sétáltatják", hogy ne lehessen pontosan beazonosítani a helyzetüket.

A harmadik objektumot egy 200 méter oldalú szabályos négyzetben elhelyezett 16 négyszög alkotja. A sötét négyszögek mellett több roncsautó is megfigyelhető, illetve számos keréknyom is látható.

Forrás: Google Maps
Nézze meg a Google világtérképén!

A katonai szakértő szerint ez egy lőtér. Nem lehet tudni, hogy használatban van-e vagy sem, ahogy azt sem lehet képről eldönteni, hogy atomlőszert használtak-e. Kisebb nagyításban nézve jobbra láthatók a fedezékek, ahonnan a lövéseket leadták, távolabbra pedig azok az épületek, ahol az üzemeltető személyzet tartózkodhat.

A negyedik felvétel felülnézetből egy óriási szabályos négyzethálónak tűnik, de ráközelítve látszanak a forgolódó járművek keréknyomai a négyzetrácsok között. A minta körülbelül 30 kilométer hosszú és 3,5-4 kilométer széles.

Forrás: Google Maps
Nézze meg a Google világtérképén!

A terület egy gyakorlótér lehet lánctalpas járművek számára, véli a szakértő. Közelebbről nézve jól láthatók azok az útvonalak, amiket a járművek rendszeresen végigjárnak és kitaposnak. Valószínűleg azért van így, mert a beprogramozott navigációs rendszer szerinti útvonalon próbálnak haladni.

Az első építmények közelében egy kerek, céltáblára hasonlító objektum is található, közepében három MiG-19-essel vagy annak kínai utánzatával. A szakértő szerint erről az objektumról lehet a legkevésbé tudni, hogy mire szolgál. Elképzelhető, hogy korábban robbantási helyszín volt, és azt vizsgálják, hogy a radioaktív sugárzás milyen hatással van a repülőkre, de az is lehet, hogy rádióhullámos méréseket folytatnak.

Forrás: Google Maps
Nézze meg a Google világtérképén!

Az objektumokat a Reddit és a Gizmodo olvasói találták.