Vágólapra másolva!
Először sikerült kimutatni, hogy a pókok egy csoportja szokatlan módon, egy rovarriasztó vegyülettel védi hálóját a hangyáktól.
Vágólapra másolva!

A nagy, különleges hálókat készítő arany hálószövő pókok (a Nephila nem fajai) meglepő módszerrel tartják távol hálójuktól az esetlegesen rájuk vadászó hangyákat. A kutatók azután kezdték el vizsgálni ezeknek a pókoknak a hálóját, miután megállapították, hogy a többi pókkal ellentétben náluk nagyon ritkán lehet hangyákkal találkozni a hálóban.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem és a Melbourne-i Egyetem biológusai megállapították, hogy az arany hálószövő pókok hálója egy úgynevezett pirrolidin vázas alkaloidot tartalmaz, amely számos hangyafajra, éjjeli lepkére és hernyóra nézve riasztó hatású. A vegyületet csak a nagyobb pókok hálójában sikerült kimutatni, a fiatalabb, kisebb példányok a kutatók szerint vékonyabb hálót szőnek, amin a hangyák nem tudnak végigmenni.

Az arany hálószövő pókok őse volt a Nephila jurassica pók, amely a legnagyobb fosszilis hálószövő pókként ismert: 2,5 centiméteres testéhez körülbelül 15 centiméter hosszú lábak tartoztak. A faj 165 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban élt, és maradványaira idén tavasszal bukkantak Kínában.