Melyek lesznek a menő munkák 2030-ban?

2030, népszerű foglalkozások, karantén
Vágólapra másolva!
Űrpilóták, testrészkészítők, esetleg függőleges gazdálkodók lehetnek a mai gyerekekből húsz év múlva egy brit jövőkutató cég szerint. A legjobban a nanoorvosok és a memóriabővítő sebészek fognak keresni, de kevesen vállalják majd a vírusfertőzött városrészek őrzését. Milyennek tippelik a következő évtizedeket a jövőkutatók?
Vágólapra másolva!

A népesség jelentős növekedésével, a klíma megváltozásával és a tudomány, valamint a technológia fejlődésével nagy változásokkal néz szembe a Föld az elkövetkezendő húsz évben. Hatásukra teljesen új, korábban fel sem merült munkakörök, foglalkozások jelenhetnek meg, amelyeknek kiemelt szerepük lehet 2030-ra. Ezeket próbálta meg előrevetíteni a Fast Future Research jövőkutató cég, állítása szerint azért, hogy segítse a gyerekeket a pályaválasztásban.

A cég által készített tanulmány szerint a digitális világ fejlődésével hamarosan virtuális ügyvédekre, rendszerezőkre és adatkezelőkre lehet szükség. A környezet védelme sokkal hangsúlyosabb lesz, és megjelennek majd klíma-visszafordító szakemberek, az időjárás módosítását ellenőrző rendőrök és a nagyvárosi függőleges gazdálkodók. A cég szerint az idősödő társadalom kiszolgálására lesznek majd időskori wellnesstanácsadók, memóriabővítő sebészek és testrészkészítők. A kereskedelmi űrutazás igényeinek kielégítésére pedig szükség lesz űrpilótákra, űrmérnökökre és űr-idegenvezetőkre is. A Fast Future Research listája a legvalószínűbb új foglalkozásokról.

Testrészkészítő

A szervtenyésztés, robotika, plasztikai sebészet fejlődése lehetővé teszi majd szervek és testrészek előállítását. Szükség lesz ezért olyan emberekre, akik ilyen testrészeket készítenek, forgalmaznak és javítanak. A foglalkozás várható megjelenése: 2020.

Forrás: AFP

Nanoorvos

A nanotechnológia fejlődése, a nanoméretű eszközök használata forradalmasíthatja a személyre szabott gyógyászatot. Alkalmazása a testrészpótlástól kezdve a génterápiáig terjedhet. A foglalkozás várható megjelenése: 2025.

GM-gazdálkodó

A jövő gazdálkodói génmódosított növényeket termesztenek, és génmódosított állatokat tenyésztenek majd, hogy növeljék az előállított táplálék mennyiségét, és hogy a hús olyan fehérjéket tartalmazzon, amelyek egészségesek az emberi szervezetnek. A kutatók már most is dolgoznak olyan tehenek, kecskék és juhok előállításán, amelyek gyógyhatású tejet adnak. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Forrás: AFP

Karanténfelelős

Kevés ország és kevés ember lesz felkészülve egy halálos vírus támadására. Hiány lesz orvosokban és nővérekben. Karanténokat kell majd felállítani, és ahogy egyre többen meghalnak, úgy lesz egyre inkább szükség olyan emberekre, akik fenntartják és őrzik a karantén határait. A foglalkozás várható megjelenése: 2030.

Újtudomány-etikus

Az egyes tudományterületek, mint például a klónozás, nanotechnológia fejlődésével szükség lesz olyan etikusokra, akik értenek a tudományhoz, és képesek arra, hogy segítsék a társadalmat a tudományt érintő döntések meghozásában. Nem az lesz a kérdés, hogy képesek vagyunk-e rá, hanem hogy szabad-e? A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Forrás: AFP

Klímaváltozás-visszafordító szakember

Ahogy szaporodnak a klímaváltozás okozta hatások, úgy lesz egyre inkább szükség olyan kutatómérnökökre, akik képesek ezeket visszafordítani. A megoldások között lehet például hatalmas ernyők felhúzása, hogy visszaverjék a napsugárzást. Mindenképpen szempont kell hogy legyen, hogy a helyben lakó embereknek előnyük származzon a változásból. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Memóriabővítő sebész

Néhány évtized, és a sebészek képesek lesznek bővíteni az emberek memóriáját, ha valaki egyszerűen csak többet szeretne, vagy ha túltelítődött a felé áramló információval, és még több memóriára van szüksége a tároláshoz. A foglalkozás várható megjelenése: 2030.

Forrás: AFP

Függőleges gazdálkodó

A nagyvárosokban a magas épületek oldalán létesíthető függőleges kertek jelentősen megnövelnék a növénytermesztése alkalmas területet. Az ilyen gazdálkodóknak érteniük kell számos tudományterülethez, a mérnöki tudományokhoz és a kereskedelemhez is. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Űrpilóta, űr-idegenvezető

Egyre több magáncég fektet űrturizmusba, így várhatóan megnő majd az igény az űrpilótákra. Az idegenvezetőknél alapfeltétel lesz a jártasság a csillagászatban, kozmológiában, földrajzban és az űrkutatásban is. A foglalkozások várható megjelenése: 2015.

Forrás: AFP

Időjárás-ellenőrző rendőr

Az időjárási rendőröknek a feladata az lesz, hogy ellenőrizzék, kinek szabad olyan rakétákat lőni az égbe, amellyel esőt idézhetnek elő. A foglalkozás várható megjelenése: 2020.

Avatár menedzser/virtuális tanár

Intelligens avatárok vagy számítógépes karakterek támogathatják vagy helyettesíthetik a tanárokat az osztálytermekben. Az ezzel foglalkozó szakemberek elsődlegesen oktatási háttérrel rendelkeznek majd, de jártasak lesznek a programozásban is. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Virtuális rendszerező

Segít rendbe tenni a megbízó elektronikus életét. Gondoskodik az e-mailekről, ellenőrzi az adatok megfelelő tárolását, valamint menedzseli a jelszavakat és profilokat. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Szociális "networking" munkás

Szociális munkások olyan embereknek segítenek, akik a közösségi hálózatok használata során sérültek. A foglalkozás várható megjelenése: 2015.

Már létező foglalkozások, melyek szerepe 2030-ra megnő:

Időskori wellnesstanácsadó

Az orvosi, gyógyszerészeti, pszichiátriai kezelések és fitneszprogramok ismeretével és használatával segítik kielégíteni az elöregedő populáció egészségügyi és személyes igényeit.

Virtuális ügyvéd

Ahogy az élet egyre nagyobb része zajlik online, úgy lesz szükség olyan jogászokra, akik képesek olyan jogi ügyeket megoldani, amelyek több különböző országban és jogrendszerben élő embert érintenek.

Időbróker

Az idő mindig értékes volt, és az időbankolás már most is létezik. Ennek keretében egy közösségen belül extra időkreditek nyerhetők bizonyos közösségi munkák elvégzésével, amelyek aztán beválthatók a közösség más tagjainál. A jövőben akár más hasonló valuták is kialakulhatnak.

Alternatívjármű-fejlesztő

Alternatív építőanyagok és üzemanyagok felhasználásával fejlesztik a jövő járműveit.

Forrás: AFP

Célzott üzenetátadással foglalkozó szakember

Az interneten, rádióban, tévében egyre inkább megjelennek a személyre szabott, célzott tartalmak. Szükség van ezért olyan emberekre, akik a tartalomszolgáltatókkal és a hirdetőkkel együttműködve elkészítik a személyre szabott híreket, szórakoztató műsorokat.

Feleslegesadat-kezelő

Egyre több lesz az egyes személyekről felgyülemlő adat a különböző számítógépeken, és egyre inkább szükség lesz olyan szakemberekre, akik ezektől biztonságosan meg tudnak szabadulni, hogy ne lehessen az adatokat lenyomozni vagy a személyiséget ellopni.

Személyes brander

Egyszerre stylist, sajtós és életvezetési tanácsadó. Bárkinek dolgozik, aki személyes brandet, márkát szeretne kiépíteni közösségi oldalakon vagy más médiában.

A jövőkutató cég felmérései alapján az űrkutatással, nanoorvoslással és memóriabővítéssel kapcsolatos foglalkozások tűnnek a legizgalmasabbnak a britek számára. Az előrejelzések alapján az utóbbi két terület lehet az, amellyel várhatóan a legtöbbet is lehet majd keresni 2030-ban. Népszerűek lesznek azok a foglalkozások, amelyek kedveznek a társadalomnak, például a klímaváltozás visszafordítása vagy az idősek segítése. A legkevésbé kedvelt munka valószínűleg a karanténfelelősé lesz.