Hatalmas víz alatti barlangrendszert tártak fel Mexikóban

Vágólapra másolva!
A világ negyedik legnagyobb, 56,5 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét tárták fel Mexikóban, a Yucatán-félszigeten a Cseh Barlangásztársaság (CSS) tagjai, akik összeköttetést találtak két már ismert barlangrendszer, a Koox Baal és a Tux Kupaxa között.
Vágólapra másolva!

A cseh barlangászok, akik szlovák társaikkal együtt 2003 óta kutatnak felfedezetlen üregek után a Yucatán-félsziget alatt húzódó víz alatti barlangrendszerekben, decemberben találták meg az átjárót a 36,7 kilométer hosszú Koox Baal és a mintegy 20 kilométeres Tux Kupaxa barlangrendszer között.

A kutatás folytatódik, és elképzelhető, hogy a világ harmadik leghosszabb víz alatti barlangrendszerét tárják fel, mivel a Koox Baaltól mindössze két kilométerre kezdődik az 51 kilométer hosszú Xunaan Ha barlangrendszer. Ha sikerül összeköttetést felfedezni a két barlangvilág között, majdnem 110 kilométer hosszúságával a világ harmadik leghosszabb víz alatti barlangrendszere tárul fel.

"Mindenesetre a Koox Baal már most a leghosszabb olyan víz alatti barlangrendszer, amelyet feltérképeztek" - mondta Daniel Hutman, az expedíció egyik tagja. Hutman szerint a cseh barlangászok soha nem hagynak ott egy barlangot anélkül, hogy el ne készítenék teljes térképét, ami "sajnos nem szokás a Yucatánon".

"A víz alatti barlangkutatások segítenek jobban megismerni a történelem előtti világot, mert a barlangászok megtaláltak rég kihalt prehisztorikus állatok maradványait, köztük egy eddig ismeretlen lajhárféle csontvázát" - mondta Hutman. A cseh és szlovák barlangászok a jövőre Brnóban rendezendő 16. Barlangász Világkongresszuson számolnak be részletesen mexikói kutatásaik eredményeiről.