Rendkívüli antik temetőt találtak Olaszországban

Vágólapra másolva!
Etruszk nekropoliszt találtak a régészek a közép-olasz Lazio tartományban. A harminchét sírból álló antik temetőt a szakértők rendkívülinek tartják.
Vágólapra másolva!

Az etruszk Vulci, a mai Montalto di Castro területén folyik az ásatás Rómától 100 kilométerre. Eddig három sírt sikerült megtisztítani az őket betemető földrétegtől. Az egyikükben, mely négy teremből áll, a műkincsrablók néhány nappal megelőzték a régészeket.

A sírok helyszínéről és a belőlük folyamatosan előkerülő tárgyakról a régészek nem nyilatkoztak, újabb tolvajoktól tartva. Annyit azonban elárultak, hogy egy negyedik sírt "dromos" vagyis a sír bejáratához vezető folyosó előzi meg. A Kr. e. VI. századra datált sírfolyosó hat méter hosszú és másfél méteres széles, ahonnan eddig egy ló csontvázát ásták ki.

Vulci területén került elő 1857-ben az úgynevezett Francois-sír is, az egyik leggazdagabban díszített etruszk sírkamra, mely Alexandre Francois olasz régészről kapta a nevét. A sajtónak nyilatkozó régészek szerint az újabb nekropolisz hasonló sírokat őrizhetett volna meg.