Egy katicabogárnál is kisebb békafajt találtak

mikrobéka, legkisebb gerinces, Paedophryne amauensis
Vágólapra másolva!
Átlagosan mindössze 7,7 milliméteres a legkisebb gerinces állat, egy apró békafaj.
Vágólapra másolva!

A Paedophryne amauensis nevű, új-guineai béka egy 8 milliméteres indonéz halfajtól (Paedocypris progenetica) vette el a legkisebb gerinces állatfaj címet. A pici kétéltűt egy három hónapos expedíció során fedezték fel a világ legnagyobb és legmagasabb trópusi szigetén.

Felfedezője, a Louisiana Állami Egyetem kutatója, Chris Austin elmondta, hogy kis mérete és a hímek rovarciripeléshez hasonló hangja miatt különösen nehéz volt behatárolni a világ legkisebb gerincesének élőhelyét. Austin korábban már több béka-, gyík- és parazitafajt is leírt, a P. amauensis leírása a PLoS ONE folyóirat január 11-i számában jelent meg.

Hallgassa meg a világ legkisebb gerincesének hangját!

A közelmúltban két másik nagyon pici, 8-9 milliméteres békafajt is felfedeztek, melyek szintén a Paedophryne nembe tartoznak. A csoportnak minden tagja az avarban él, ujjaik ugyanis olyan picik, hogy csak nagyon nehezen tudnak felfelé mászni.

Forrás: LSU/Chris Austin
Mindössze 7,7 milliméteres a Paedophryne amauensis

"A gerincesek mérethatárai sok biológust foglalkoztatnak, mert nagyon keveset tudni a funkcionális kényszerekről, amelyek a szélsőséges méretekkel járnak, legyen az nagy vagy kicsi" - mondta Austin. A hatvanezer gerinces legnagyobbika a több mint 25 méter hosszú kék bálna, míg a korábbi legkisebb szintén egy vízi élőlény, egy hal volt. Ezek alapján a kutatók azt feltételezték, hogy a szélsőséges méretek a vízi életmóddal függnek össze, ám ezt az elképzelést cáfolják meg a közelmúltban felfedezett apró szárazföldi békák. Austin szerint a Paedophryne nem tagjai egy korábban nem dokumentált ökológiai fülkére hívják fel a figyelmet, amelyhez semmilyen más gerinces nem alkalmazkodott.