Az aje-aje hűtve tartja értékes szerszámát

Daubentonia madagascariensis, véznaujjú maki
Vágólapra másolva!
Madagaszkár egyik rejtélyes állata, a véznaujjú maki csak akkor melegíti fel különösen hosszú ujját, amikor ennivaló után kutat.
Vágólapra másolva!

A macskaméretű véznaujjú maki vagy aje-aje (Daubentonia madagascariensis) a világ legnagyobb éjszakai életmódú főemlőse. Jellegzetessége különlegesen módosult középső ujja, amellyel rovarlárvák után kutat a fatörzseken.

Az amerikai Dartmouth College kutatói az állat testének hőeloszlását vizsgálták, amikor észrevették, hogy a maki legfontosabb "eszköze", az élelemkeresésre használt középső ujja nyugalomban jóval hidegebb a többi ujjánál. Kereséskor azonban e kiemelt szerepű ujj hőmérséklete akár 6 Celsius-fokkal is megemelkedhet. A kutatók úgy vélik, hogy a maki használaton kívül valószínűleg "kikapcsolja" az ujját.

A véznaujjú maki szokatlan középső ujjáról korábban már megállapították, hogy rendkívül érzékeny a rezgésekre. A kutatók különböző érzékeny állati szervek felszíni hőmérsékletét kívánták tanulmányozni, ezért választották a hőfényképezéshez ezt az állatot. Eredményeikről az International Journal of Primatology folyóiratban számoltak be.

Használaton kívül az ujj feketének tűnt a hőfényképeken, ez egészen alacsony hőmérsékletre utal. Táplálékkereséskor a képe narancsszínűre változott, jelezve a nagymértékű hőmérséklet-változást. A kutatást végző Gillian Moritz elmondta, hogy feltételezésük szerint az ujj használaton kívül alacsony hőmérséklete hosszú, vékony alakjával függhet össze. Az ilyen alakú tárgyaknak viszonylag nagy a térfogathoz viszonyított felületük, ami hátrányos a hőháztartás szempontjából.

Forrás: Wikimedia Commons/Tom Junek
Véznaujjú maki

Azért, hogy az állat megérezze a rovarlárvák keltette rezgéseket a fakérgen át, az ujj tele van érzékeny idegvégződésekkel. A különleges érző receptorok miatt azonban az ujj használata nagyon energiaigényes. "Akárcsak egy kényes szerszámot, valószínűleg ezt is jobb kikapcsolni, ha nincs használatban" - mondta Moritz a BBC Nature hírportálnak.

A kikapcsolás megvalósításának módja egyelőre rejtély. Lehet, hogy az erek szűkülnek össze, de az is elképzelhető, hogy az állat valamilyen más, különleges hőszabályozási módszert alkalmaz. Az biztos, hogy egyelőre nem ismert még egy állat, amely külön tudná szabályozni az ujjai hőmérsékletét.