Táncolva kerüli el az akadályokat a ganéjtúró bogár

Vágólapra másolva!
Amikor a ganéjtúró bogár összegyúrta ürülékgombócát, felmászik a tetejére és többször körbetáncol rajta. A kutatóknak most sikerült megfejteniük a tánc értelmét: így tájolja be a bogár, merre görgesse a galacsinját.
Vágólapra másolva!

A ganéjtúró bogarak ürülékgalacsinokat gyúrnak össze, amelyek később táplálékul szolgálnak saját maguknak vagy a lárváik számára. A gombócokat olyan helyre görgetik, ahol puhább a talaj, és itt elássák azokat.

A szakemberek már régen megfigyelték, hogy a galacsin görgetése előtt a bogarak felmásznak a gombóc tetejére, és többször körbeforognak, táncolnak rajta. A tánc értelmét most sikerült megfejtenie a svédországi Lundi Egyetem kutatóinak. Emily Baird és kutatótársai azt tapasztalták, hogy a bogarak általában akkor táncolnak a galacsinok tetején, amikor elindulnak a trágyakupactól, vagy akadályba ütköznek útjuk során, esetleg elvesztik az uralmat a galacsin felett.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a viselkedés alapvető fontosságú az ürülékgombóc egyenes irányú görgetéséhez. Ez a közvetlen, hatékony navigáció lehetővé teszi a bogarak számára, hogy gyorsan eltávolodjanak az ürülékhalom közeléből, ahol nagy a versengés a bogarak között.

A szerzők, akik a PloS ONE folyóiratban számolnak be eredményeikről, úgy vélik, hogy a bogarak az égi támpontok alapján egyfajta virtuális iránytűt hoznak létre az agyukban tánc közben, amelynek segítségével azután képesek tartani az egyenes útirányt.