Nem találják a Gyulán felbukkant kengurut

bennett kenguru, illusztráció
Vágólapra másolva!
Próbálják befogni a gyulai erdőben lefilmezett kengurut. Egyelőre nem találják az állatot, és azt sem tudják, honnan került oda.
Vágólapra másolva!

A Gyula környéki erdőkben kószáló kengururól a több tévécsatorna is közölt felvételeket kedden este. A Bennett-kenguruként meghatározott állatot hétvégén fedezték fel.

Vad György gyulai gyepmester az [origo]-nak elmondta, hogy a tévéfelvételek óta nem találják az állatot, így egyelőre nem sikerült befogni. Becslése szerint az állat 13-15 kilogramm lehet, és tavalyi fűvel, avarral táplálkozhat. Ha sikerül megtalálni, akkor altatóinjekciót használnak a befogásához, és egy ketrecben elszállítják. Egyelőre nem derült ki, hogy honnan szökött meg az állat.

Magyarországon sok állatkertben tartanak Bennett-kengurukat, például Miskolcon, Jászberényben, Nyíregyházán, Debrecenben, Szegeden, mondta az [origo]-nak Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője. "A Bennett-kenguru nem minősül veszélyes állatnak és nem áll nemzetközi védelem alatt, ezért nem tartozik bejelentési kötelezettség alá. Így gyakorlatilag bárki, aki otthon tartani akarja az udvarában, megteheti" - mondta. Az országhatár közelsége miatt nem lehet kizárni, hogy az állat Romániából érkezett.

Forrás: AFP
Bennett-kenguru (illusztráció)

A Bennett-kenguru (Macropus rufogriseus) orrától a farkáig általában 90 centiméter hosszú, testsúlya 13-19 kilogramm. Ausztrália délkeleti területein és Tasmánia szigetén őshonos, de sikeresen betelepítették a skót Inchconnachan szigetre, ahol egy kisebb, néhány tucat állatból álló populációjuk él. Franciaországban is él egy elvadult állomány a Párizstól 50 kilométerre lévő Rambouillet erdőben az 1970-es évek óta, ezek az állatok egy vihar után szöktek meg Émancé állatkertjéből.