Űrhajóst keresnek a Holdra Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az orosz űrkutatási hivatal megkezdte a Holdra induló űrhajósok toborzását; 2020-ig az első orosz kozmonautának a Földet kísérő égitest felszínére kell lépnie - közölte Vlagyimir Popovkin csütörtökön az Eho Moszkvi rádióban.
Vágólapra másolva!

Kellő műszaki és egészségügyi képzettséggel bárkiből lehet kozmonauta - mondta Vlagyimir Popovkin, az orosz űrkutatási iroda, a Roszkoszmosz vezetője.

Popovkin korábban jelezte, hogy Oroszország amerikai és európai partnereivel közös Hold-állomások létesítéséről egyeztet. A cél az égitest erőforrásainak kiaknázása - mondta a rádiónak Popovkin, megjegyezve, hogy két változaton gondolkoznak, Hold körüli pályán keringő űrállomást vagy holdbázist hoznának létre.

Előbb azonban a Roszkoszmosz két ember nélküli űreszközt szeretne feljuttatni a Holdra: a Luna-Glób (Hold-Földbolygó) és a Luna-Reszursz (Hold-Erőforrás) elnevezésűeket. Fejlesztés alatt van áll emberi irányítással a Holdra repülő szállító eszköz is.

Vlagyimir Popovkin bejelentése szerint az orosz űrkutatási hivatal költségvetése 2014-re a jelenlegi 150 milliárd rubelről 200 milliárdra nő.