Szavakat olvastak ki az agyból

Vágólapra másolva!
Agyba ültetett elektródák és egy számítógépes modell segítségével amerikai kutatóknak sikerült megfejteni, milyen szavakra gondolnak a kísérleti alanyok.
Vágólapra másolva!

Kómában fekvő és bezártságszindrómában szenvedő betegekkel való kommunikációban jelenthet áttörést a Kalifornia Egyetem (Berkeley) kutatói által kidolgozott számítógépes modell. A program az agyhullámok vizsgálata alapján képes volt rekonstruálni a szavakat, amelyekre a kísérletben résztvevő személyek gondoltak.

Brian Pasley és kollégái az agy halántéklebenyének úgynevezett superior temporalis gyrusát (STG) vizsgálták. A terület a hallás feldolgozásával áll kapcsolatban, és azon magasabb rendű agyi területek közé tartozik, amelyek segítenek a hallott hangok nyelvi értelmezésében.

A kutatók agyba ültetett elektródákkal tizenöt ember STG agyhullámait vizsgálták különböző szavak és mondatok lejátszása közben. (Az alanyoknak agydaganat vagy epilepszia miatt volt szükségük agyműtétre.) Ezt követően számítógépes modellel ábrázolták, hogy a különböző frekvenciájú hangokra mely agyterületek reagáltak.

Később a már éber alanyokat megkérték, hogy írásban mutatott szavakra gondoljanak, és az agy aktivitása alapján a kutatók képesek voltak kitalálni, hogy milyen szót olvastak. Sőt néhány szót még rekonstruálni is tudtak a számítógép segítségével, ami meghatározta az agyhullámok hangbéli jelentését. A kutatók eredményeiket a PLoS Biology folyóiratban publikálták.