Újra készülnek a világ legnagyobb ugrására

Vágólapra másolva!
Átmeneti kihagyás után ismét megkezdődtek a legmagasabb ejtőernyős ugrás előkészületei. Felix Baumgartner több mint 35 kilométeres magasságból fog kiugrani egy speciális szkafanderben.
Vágólapra másolva!

Több mint egyéves szünet után újból beindultak a minden eddiginél magasabbról történő ejtőernyős ugrás előkészületei. Egy osztrák pilóta, Felix Baumgartner a sztratoszférából, 36 500 méter magasból ugrik majd ki egy hőlégballonból, és ő lehet az első ember, aki szabadesés közben átlépi a hangsebességet.

Az ugrást 2010 őszén kellett felfüggeszteni, mert egy magánszemély beperelte a Red Bullt, hogy tőle származik az ugrás ötlete. A feleknek a közelmúltban sikerült peren kívül megegyezni, így a tesztek folytatódtak tovább. Baumgartner blogjában azt írta, hogy az utóbbi hónapokban több tesztet végeztek a Brooks katonai bázison, és két sikeres ember nélküli ballonpróbát hajtottak végre Roswellben.

Baumgartner ugrására várhatóan augusztusban kerül majd sor. A tervek szerint egy héliumballon kapszulában emelkedik 36 500 méter magasságba, ahonnan egy speciális nyomás- és hőálló ruhában fog zuhanni. Ennek során Mach 1-et - 1100 km/órát - meghaladó sebességet érhet el, mielőtt ejtőernyője kinyílna. Baumgartner ugrásáról korábbi cikkünkben olvashat részletesen.