Vágólapra másolva!
Egy hangya fején lévő szőrszálak részleteit vagy a levegőben szálló pollenek finomszerkezetét is részletesen lehet elemezni az ELTE új műszeres és anyagtudományi központjában.
Vágólapra másolva!

Egy mikrométernél kisebb részleteket is tanulmányozhatnak az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán a 2010 óta működő műszerekkel. Az Európai Léptékkel a Tudásért, ELTE kutatóegyetemi projekt keretében anyag- és élettudományi kutatásokat folytatnak.

Forrás: ELTE
Egy hangya fejének és összetett szemének részletei. A kép nagyméretű vűltozatának letöltése (ELTE)

A rendelkezésre álló uniós támogatásból több mint háromnegyed milliárd forintot világszínvonalú berendezéseket működtető laboratóriumok kialakítására fordítottak. A Nagyműszeres Kutató és Műszer Centrum berendezéseivel (pl. pásztázó elektronmikroszkóp, transzmissziós elektronmikroszkóp, sejtszortírozó) olyan vizsgálatokat folytathatnak a szakemberek, amelyeket korábban csak külföldön lehetett. A berendezéseket a nanotechnológia, a fehérjekutatás, az immunológia, a régészet és a földtudomány területén is használják majd.

Forrás: ELTE
Így fest egy grafitdarab, amely egy ceruzáról törött le. A kép nagyméretű változatának letöltése (ELTE)

Forrás: ELTE
A levegőben szálló apró pollenek, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki, ha a légutakba kerülnek. A kép nagyméretű változatának letöltése (ELTE)