Befejezés előtt áll az orosz szuperhíd

oroszország, vlagyivosztok, kábelhíd,
Vágólapra másolva!
Várhatóan néhány hét múlva felavatják a Vlagyivosztokot a Russzkij-szigettel összekötő, több rekordot is megdöntő kábelhidat.
Vágólapra másolva!

A kelet Boszporuszának is nevezett tengerszoros felett átívelő ferdekábeles híd teljes hosszúsága 1885,5 méter, vagyis alig hosszabb, mint az 1861 méteres Megyeri híd. A két A-betűt formáló pilonja közti távolság, vagyis a támaszköz azonban a hivatalos angol nyelvű honlap szerint világrekorder lesz: a Megyeri híd 300 méteréhez képest 1104 méter. A híd Vlagyivosztok szárazföldi területeit köti össze a Russzkij-szigeten épült részével.

Forrás: AFP
A híd Vlagyivosztok szárazföldi területeit köti majd össze a Russzkij-szigettel. Nézze meg a helyet a Google térképén!

A négysávos hidat 2008-ban kezdték építeni, és a tervek szerint 2012. március 31-én fejezik be. A leghosszabb támasztóközön kívül ennek a hídnak lesznek a legmagasabb pilonjai (320,9 méter) és a leghosszabb függesztőkábelei (579,83 méter) is. A függesztőkábeleknek már több mint kétharmadát felszerelték, piros, kék és fehér színeik az orosz zászlót idézik majd.

Forrás: AFP
A leghosszabb kábel 579,83 méter

A ferdekábeles hidaknál nincsenek tartókábelek, hanem a függesztőkábelek közvetlenül, ferdén csatlakoznak a pilonhoz. A jelenlegi leghosszabb ferdekábeles híd a kínai Szutung híd a Jangce folyó felett, melynél a két pilon közti támaszköz 1088 méter, a pilonjai pedig 306 méter magasak. A kábelhidak másik csoportját a függőhidak alkotják, melyeknek a függőleges függesztőkábelei a pilonokon átvezetett és lehorgonyzott tartókábelekhez csatlakoznak. Ilyen például az Erzsébet híd és a Golden Gate híd.

Forrás: AFP
A hidat várhatóan március végére fejezik be

Magyarország legnagyobb ferdekábeles hídja a Megyeri híd, mely egyben hazánk legnagyobb folyami hídja is. Az M0 Északi Duna-híd áthidalja a Duna mindkét ágát és a Szentendrei-sziget déli részét. A majd 2 kilométer hosszú híd leglátványosabb szakasza a Duna fő ága fölötti ferdekábeles rész, ahol a pályaszerkezetet 88 acélkábel függeszti fel a 100 méter magas, A betűt formáló két pilonra. A Megyeri hídról bővebben korábbi cikkünkben olvashat.

Kisfilm a híd építéséről