Gyufafejnyi kaméleonokat fedeztek fel Madagaszkáron

kaméleon
Vágólapra másolva!
Négy új kaméleonfajt írtak le egy madagaszkári expedíció kutatói. A miniatűr gyíkok fiatal egyedei egy gyufafejen is kényelmesen elférnek.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi kutatócsoport Frank Glaw, a Müncheni Állattani Gyűjtemény munkatársa vezetésével Madagaszkár északi részén végzett állattani gyűjtőmunkát. A kutatók egyik fő célja az volt, hogy bizonyítsák korábbi feltételezésüket, mely szerint a már korábban megismert parányi malagaszi levélkaméleon (Brookesia minima) valójában nem egyetlen faj, hanem az evolúció során több faj alakult ki belőle. Az expedíció sikerrel járt. A begyűjtött példányok genetikai elemzése igazolta négy új Brookesia-faj létezését.

A négy új kaméleonfajt a PLoS ONE szabad hozzáférésű folyóirat legújabb számában írják le. Ezek a világ legkisebb hüllői közé tartoznak. Legapróbb képviselőjük, a Brookesia micra testhossza 15 milliméter, teljes hossza a farkával 30 milliméter. Ezzel a mérettel vetélkedik a legkisebb hüllő címéért a Sphaerodactylus ariasae gekkóval. Ez utóbbi testhossza (orra hegyétől a farka tövéig) 18 milliméter, teljes hossza 33 milliméter.

PLoS ONE
A négy új kaméleonfaj (balra a hímek, jobbra a nőstények) felülről lefelé: Brookesia tristis, Brookesia confidens, Brookesia micra, Brookesia desperata

Az új kaméleonfajok az úgynevezett szigeti törpeség újabb élő megtestesítői. (A szigeti törpeség azt az érdekes evolúciós jelenséget takarja, amikor a rokon fajok szigeteken élő egyedei kisebbek, mint a kontinensen élő társaik.) A Brookesia micra például még Madagaszkáron belül is szigeten él: a kutatók csak egy rendkívül apró szigetecskén, Nosy Harán bukkantak a képviselőire, és a beszámoló szerint a szigeti törpeség egyik szélsőséges esetét képviselheti.

"E törpe hüllők szélsőséges miniatürizációját a testfelépítés számos átalakulása kísérhette, ami a jövőbeli kutatások egyik ígéretes terepe lehet" - mondja Frank Glaw. "A legsürgetőbb feladat azonban ezeknek és más madagaszkári bennszülött fajok védelmének megszervezés, mert nagy veszélyt jelent rájuk az erdőirtás."