Bambuszcápa fejére harapott a szőnyegcápa

cápa cápát eszik, Ausztrál Korallkutató Intézet
Vágólapra másolva!
Egy bambuszcápát félig elnyelő szőnyegcápát fotóztak az ausztrál Nagy Korallzátonynál. A szőnyegcápa kiakasztható állkapcsának köszönhetően tudta megragadni a vele közel azonos méretű másik cápát.
Vágólapra másolva!

Daniela Ceccarelli és David Williamson (Australian Research Council Center of Excellence for Coral Reef Studies) a korallzátonyok élővilágát tanulmányozta a Great Keppel-szigetnél, amikor a tengerfenéken egy körülbelül egyméteres, elfehéredett barnasávos bambuszcápát (Chiloscyllium punctatum) vettek észre. A kutatók szokatlannak találták a cápa színét, ezért közelebb úsztak, hogy megnézzék, mi történt vele. Ekkor mozdult meg a cápa első felére ráharapott, környezetébe teljesen beleolvadt szőnyegcápa (Eucrossorhinus dasypogon).

Forrás: Tom Mannering
A szőnyegcápa szájában az elfehéredett bambuszcápával

A gyomortartalom vizsgálata alapján már korábban sejtették, hogy a dajkacápák közé tartozó szőnyegcápa alkalmanként más cápákat is fogyaszt, de ez az első, hogy a zsákmányával együtt sikerült lefényképezni. A szőnyegcápák általában a tengerfenéken hasalva várják, hogy lecsaphassanak a feléjük úszó halakra vagy gerinctelenekre. A bambuszcápát kiakasztható állkapcsának és befelé forduló fogainak köszönhetően tudta megragadni. A kutatók szerint több órába telhetett, amíg a körülbelül 125 centiméteres szőnyegcápa elfogyasztotta a bambuszcápát.

Forrás: Tom Mannering

A kutatók megfigyeléseikről a Coral Reefs folyóiratban számoltak be.