Egyedülálló panorámafelvételek készültek a Nagy-korallzátonyról

Nagy-korallzátony
Vágólapra másolva!
Virtuális búvártúrán keresztül mutatja be a korallzátonyok élővilágát egy új kutatás, melynek keretében rendkívül látványos panorámafelvételeket készítenek az ausztrál Nagy-korallzátonyról.
Vágólapra másolva!

A Google Street View-hoz hasonló vállalkozás célja kettős: az elsődleges a tudományos felfedezés, hogy minden korábbinál alaposabban felmérjék a Nagy-korallzátony összetételét és állapotát. A kutatók ugyanakkor szeretnék, ha a nagyközönség jobban megismerné ezt a különleges tengeralatti világot, ezért a vizsgálatok során készült speciális felvételeket mindenki számára elérhetővé teszik az interneten.

A vizsgálatokat a Queenslandi Egyetem kutatói végzik a Catlin Group nevű nemzetközi biztosítási cég támogatásával, míg a felvételek online elérhetősége a Google közreműködésével valósul meg. Egyelőre még csak előzetes vizsgálatok folytak, de az ekkor készült felvételek már felkerültek a Catlin Seaview Survey nevű program honlapjára. A tényleges munka várhatóan szeptemberben kezdődik, amikor a tervek szerint a 2300 kilométer hosszú korallzátonyon húsz helyen kezdik meg a felmérést.

A sekély területeket 360 fokos látószögű kamerával mérik fel, mely valójában négy tükörreflexes, halszemoptikával felszerelt kamerából áll össze. A 30 métertől 100 méteres mélységig terjedő vizsgálatokat robot tengeralattjárók végzik majd, és külön tanulmányozni fogják a tigriscápák, levesteknősök és ördögráják vándorlását is.

Kisfilm a programról

A panorámafelvételeket folyamatosan közzéteszik majd a program honlapján, és úgy tervezik, hogy a YouTube-ra is töltenek majd fel videókat.

A 345 ezer négyzetkilométer területű Nagy-korallzátony Ausztrália, pontosabban Queensland szövetségi állam keleti partjainál húzódik. Négyszáz korallfaj, 1500 halfaj, 4000 puhatestűfaj és számos veszélyben lévő állatfaj él ott - ezért is szerepel az UNESCO világörökségi listáján.