Hatalmas lakoma kezdődik az Antarktiszon

Vágólapra másolva!
Szokatlanul nagy kiterjedésű algamezőt fedeztek fel az Antarktiszon. A régió élőlényei a krillektől a bálnákig megtölthetik a hasukat.
Vágólapra másolva!

"Kisebb virágzásokat már láttunk, de még soha ilyen nagy területen" - mondta el Jan Lieser, a Tasmániai Egyetemen dolgozó német kutató hétfőn. Az algamező megközelítőleg 100 x 200 kilométer kiterjedésű - még a világűrből is látható. A NASA egyik műholdjának felvételein vették észre először a jelenséget.

"Valószínűleg most hatalmas lakoma kezdődik majd. Az antarktiszi régióban élő élőlények a krillektől a bálnákig megtölthetik a hasukat. Az apró algák világszerte a tápláléklánc legalján állnak" - fejtette ki a meteorológus és tengerbiológus Lieser.

Forrás: NASA Terra Modis/Jan Lieser

A szakértő szerint valószínűleg több ok áll a jelenség hátterében. "A hó és a szél vasat tartalmazó port hozhatott az Antarktiszra, így elősegítette az algák növekedését. Valószínűleg az olvadó szárazföldi jégből is oldódott ki vasat is tartalmazó por és sár" - véli a kutató.

Jelenleg mintákat vesznek a tudósok, hogy megállapítsák az algák fajtáját. Valószínűleg a Phaeocystis antarctica nevű fajról van szó, amely minden tengerben előfordul.

Az algavirágzást először február 20-án észlelték és a szakértők szerint még két hétig lesz látható.