Átverés lehet a szárnyakkal repülő holland

repülő ember
Vágólapra másolva!
Kedden került fel a netre az a videó, amelyen egy fiatalember saját készítésű szárnyaival csapkodva száz métert tesz meg a levegőben. Valóra vált volna Leonardo álma, vagy újabb átverés az egész?
Vágólapra másolva!

Az emberek régi vágya, hogy úgy repüljenek, mint a madarak. Többek között a reneszánsz polihisztor, Leonardo da Vinci is tervezett szárnyas repülőszerkezeteket embereknek, amelyekkel azonban nem lehetett repülni. A madarak ugyanis sok szempontból előnyben vannak az emberekkel szemben. Csontozatuk rendkívül könnyű, levegővel teli (egyes csontokba még légzsákok is benyúlnak), másrészt izomzatuk a repüléshez alakult. A repülésben főszerepet játszó mellizom akár 25 százalékát is kiteheti a madár testtömegének

A mérnökök és a biológusok többségének véleménye szerint az emberi izomerővel történő madárszerű repülés lehetetlen. (Ez alól persze kivételt jelentenek a minimális izomerőt igénylő siklórepülések különféle módozatai.) Ennek ellenére rendszeresen megjelennek önjelölt feltalálók, akik azt állítják, hogy nekik sikerült megvalósítaniuk a lehetetlent.

Human Birdwings

A legújabb jelölt Jaron Smeets holland fiatalember, aki kedden tett fel magáról a netre egy videót, ahol bemutatja, hogyan tesz meg mintegy 100 métert pár hónapja fejlesztett szárnyával repülve. A videót már több mint 2,5 millióan nézték meg, és a hitelessége erősen megosztja a véleményeket.

A Wired nagyon valószínűnek tartja, hogy egy átverés vagy egy újabb vírusmarketing-fogás lehet az ügy hátterében. A magazin cikke szerint a legtöbben arra gyanakodnak, hogy a videót egy ügyes számítógépes trükkel készítették el. Más vélemények szerint lehetséges, hogy olyan ellenszél fújt, amely a szárnycsapkodás ellenére tulajdonképpen siklórepülést hozott létre az ügyesen filmezett, enyhe lejtésű terepen.

Az [origo] kérdésére Kővári László repülési szakíró azt mondta, hogy "kamunak" tartja a videót. Külön kiemelte, hogy ilyen repülési próbálkozásoknál jószerivel megoldhatatlan problémát jelent a kormányzás, ezért a videón látható irányított repülés eleve felkelti minden szakember gyanakvását.

A kísérlet hitelét az is erősen megkérdőjelezi, hogy a Wired hiába próbált meg a repülésről beszámoló honlapon közölt adatoknak utánajárni, illetve hiába próbálta Smeets-szel fölvenni a kapcsolatot. Egyik emailjükre ugyan válaszolt az állítólagos feltaláló, de bármiféle telefonos interjútól elzárkózott, és a magazin által feltett kérdésekre sem adott választ. Még érdekesebb, hogy Smeets egyik állítólagos munkahelye, illetve oktatási intézete sem hallott soha ilyen nevű emberről.

Smeets például az állítja közösségi oldalain, hogy mérnök, aki 2008 és 2010 között a Pailton Steering Systems alkalmazottja volt, ahol viszont nincs feljegyzés róla. A brit Coventry Egyetem - amelynek állítólag 2001-2005 között hallgatója volt - nyilvántartásában sem találtak róla adatot.

Mivel a szárny vezérléséhez Smeets a Nintendo Wii mozgásérzékelős kontrollerjét, illetve egy androidos mobiltelefont használ, sokan valamelyik cég vírusmarketinges akciójára gondolnak. Az egyik blog hozzászólója pedig kiderítette, hogy a Smeets egyrészt egy holland élelmiszeripari cikkeket és üdítőitalokat forgalmazó cég neve, másrészt egy belga likőr márkaneve, tehát az is elképzelhető, hogy valamilyen ital bujtatott reklámja áll a háttérben.