A Csendes-óceánba zuhant egy orosz műhold

Vágólapra másolva!
Vasárnap lezuhant a tavaly felbocsátott, 150 millió dolláros Ekszpressz-AM4 nevű távközlési műhold, amelyet nem sikerült a megfelelő pályára állítani.
Vágólapra másolva!

A Hawaii-szigetektől északra a Csendes-óceánba zuhant egy orosz távközlési műhold vasárnap, miután a térségben leállították a hajózást és a légi közlekedést.

Az Ekszpressz-AM4 nevű műholdat tavaly augusztusban bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurból egy Proton-M rakétával, a repüléssel kapcsolatos számításokba azonban hiba csúszott, ezért a Briz-M hajtómű nem a megfelelő pályára juttatta fel a 150 millió dolláros műholdat. A megrendelő cég elismerte, hogy a műholdat nem tudják a megfelelő pályára állítani, ezért nem lehet a célnak megfelelően használni. Az orosz céget a biztosító kártalanította, így azóta megrendelte az újabb műholdat, amelyet 2014-ben terveznek felbocsátani.

Időközben a bajkonuri űrközpontból sikerrel lőtték fel Proton-M hordozórakétával az amerikai Intelsat cég műholdját, az Intelsat-22-t. Az orosz űripar és űrkutatás az utóbbi időszakban több kudarccal szembesült. 2011-ben 33 űreszközt bocsátott fel, amelyből öt küldetése volt sikertelen. A legnagyobb kárt az orosz űrkutatásnak a Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda küldetésének kudarca okozta. Az 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) költségű program célja az volt, hogy a szonda eljusson a Mars holdjára, és onnan talajmintát hozzon. Az űrszondát azonban nem sikerült bolygóközi pályára állítani, majd januárban lezuhant.