Mintha elhagytam volna a földet - Cameron a Mariana-árokról

James Cameron, Deepsea Challenge, Mariana-árok, merülés 2012. március 26-án
Vágólapra másolva!
James Cameron a Mariana-árok fenekén úgy érezte, mintha egy másik égitestre, leginkább a Holdra érkezett volna. Csak néhány centis rákokat látott, de a hajója nem működött tökéletesen, ezért nem tudott mintákat gyűjteni. A tervek szerint még többször lemerül a következő hetekben.
Vágólapra másolva!

"Semmit sem változott azóta, hogy lent jártál" - mondta James Cameron Don Walshnak, a Mariana-árok egyik első meghódítójának az után, hogy kimászott a tengeralattjáróból. "Kerestem azokat a kis tengeri uborkákat, de kopár volt, mint a Hold" - mondta Cameron.

Cameron halakat sem látott, csupán néhány úszó, rákszerű élőlénnyel találkozott. Nem érezte úgy, hogy bármi érdekes földtani vagy biológiai mintát tudna gyűjteni. A magyar idő szerint hétfőn 13 órakor kezdődött sajtótájékoztatón elmondta, itt is ahhoz hasonlóan gazdag élővilágot várt, mint a korábbi, több ezer méter mély próbamerüléseknél, de alig látott valamit a szinte teljesen sík, egyenletes tengerfenéken kívül.

Ez részben abból is fakadhatott, hogy a tervezett hat órához képest mindössze három órát tudott lent tölteni a hidraulikus folyadék szivárgása miatt. Cameron a tengeralattjáróra szerelt robotkar segítségével a kőzetből és a lent talált élőlényekből is hozott volna fel mintát, de a szivárgás miatt végül nem sikerült. A fenéken való mozgást segítő hajtóművek egy része is leállt, és csak körözni tudott, ezért döntött úgy, hogy hamarabb feljön.

A fenéken a teljes elszigeteltség kerítette hatalmába. "Olyan volt, mintha elhagytam volna a bolygót, és egy teljesen más világba érkeztem volna" - mondta.

Így ért a felszínre a Deepsea Challenger (A National Geographic engedélyével)

Az eredeti elképzelés szerint Cameron merülése előtt néhány órával leküldtek volna néhány robot-tengeralattjárót is, hátha élőlényeket csalnak magukhoz. A Deepsea Challenger hanglokátorával azonban problémák adódtak, ami miatt nehézkes lett volna megtalálni a ledobott készülékeket, így végül nem is küldték le azokat.

"Ez a merülés csak a kezdet volt. A következő pár hétben további merüléseket tervezünk. Komoly tudományos team van velünk, akik várják a képeket, adatokat és mintákat" - mondta Cameron, hangsúlyozva, hogy a merülés milyen óriási technikai teljesítmény volt. A mélytengeri árkok vizsgálatát részben azért tartja fontosnak, mert az ezeken a helyeken történő földmozgások hatására keletkeznek a pusztító cunamik. Másrészt az ilyen szélsőséges körülményekhez alkalmazkodott élővilág segíthet megérteni, milyen élet fordulhat elő más bolygókon.

A sajtótájékoztatón Cameron elmondta, hogy már úton kellene lennie a Titanic 3D szerdai londoni premierjére, de úgy döntött, hogy nem hagyja cserben a csapatát, és a merülést választotta. A filmrendező biztos benne, hogy a mostani élményei hatással lesznek a későbbi filmjeire. A korábbi merüléseiből is több élményt felhasznált például az Avatar forgatása során.

Napok óta az alkalmas pillanatra vártak

A rendező már napokkal ezelőtt elhagyta Guam partjait, és a merülés helyszínén várta, hogy kedvezőre forduljon az időjárás. Végül magyar idő szerint vasárnap este negyed 10-kor (helyi idő szerint március 26-án 5 óra 15-kor) kezdte meg az utazást a föld felszínének legmélyebb pontjára. 2 óra 36 perc alatt jutott le az árok Challenger Deep nevű vidékére, 10 898 méteres mélységbe. Három órát töltött a tenger fenekén, és 70 perc alatt, helyi idő szerint délben ért vissza a felszínre.

Forrás: Mark Thiessen/National Geographic
Vízbe engedik a Deepsea Challengert, kabinjában James Cameronnal. Kattintson, és nézzen további képeket az expedícióról!

Cameron tengeralattjáróját a Microsoft társalapítójának, Paul Allennek az egyik helikoptere pillantotta meg elsőként. Allen és Cameron régi jó barátok, és Allen a helyszínről, az Octopus nevű hajójáról követte az eseményeket, és tudósított is Twitteren. Arnold Schwarzenegger is Twitter-oldalán gratulált Cameronnak.

Forrás: Mark Thiessen/National Geographic
James Cameron a merülés után. Kattintson, és nézzen további képeket az expedícióról!

Ötvenkét éve nem járt lent ember

James Cameron két szenvedélye, a filmkészítés és a búvárkodás először A mélység titka, majd a Titanic filmeknél kapcsolódott össze. A filmrendező 33-szor merült le a Titanic roncsaihoz, és így több időt töltött a hajón, mint annak egykori kapitánya, Edward Smith.

Cameron hét évvel ezelőtt kezdte el tervezni útját a Mariana-árok fenekére, és filmes munkái során megismert szakembereket, valamint mérnököket kért fel, hogy segítsenek a kivitelezésben. Deepsea Challenger nevű batiszkáfjával (mélytengeri tengeralattjáró) végül eljutott oda, ahova korábban csak két embernek sikerült. Jacques Piccard és Don Walsh 1960. január 23-án elsőként (és utolsóként) jutott le az árok Challenger Deep nevű legmélyebb pontjára a Trieste tengeralattjáróval.

Forrás: National Geographic/Mark Thiessen
Hét méter hosszú és 11 tonnás a speciális tengeralattjáró. Kattintson a további képekért!

A Mariana-árok mélyére vezető utazás jelentőségében ahhoz hasonlítható, mint amikor egy másik égitesten talajt ér egy űrszonda. Az 52 évvel ezelőtti első út óta ember nem járt a Föld legmélyebb pontján, és mindössze néhányszor sikerült ember nélküli tengeralattjárókkal lejutni.

A ma ismert legmélyebben élő halakat 7700 méteres mélységben filmezték le 2008-ban Japán partjainál, és az árok meghódításának egyik legizgalmasabb tudományos kérdése, hogy vajon milyen élőlények fordulnak elő 11 kilométer mélyen. Piccardék egyetlen halszerű lényt és egy rákot láttak, de a kutatók azt feltételezik, hogy a lent uralkodó nyomáson nem élhetnek gerincesek, mert úgy vélik, olyan körülmények között a kalcium csak oldott formában lehet jelen - vagyis a csontok feloldódnának. Ez persze nem zárja ki, hogy a mélyben élő állatok valami különleges módon alkalmazkodtak.