Hamis emlékeket váltottak ki egerek agyában

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatóknak sikerült elektromos impulzusokkal úgy befolyásolni egerek idegsejtjeit, hogy hamis emlékképeket hoztak létre az agyban.
Vágólapra másolva!

Mark Mayford (Scripps Research Institute) és munkatársai genetikailag úgy módosítottak egereket, hogy azok a neuronok (idegsejtek), amelyek egy adott helyzetben kisültek, még egyszer kisültek akkor, ha az agyba egy gyógyszert injektáltak.

A kutatók egyenként helyezték az egereket egy dobozba, ahol egy színnek és egy szaghatásnak tették ki őket. Ennek hatására a neuronok egy csoportja emlékképet alakított ki a körülményekről. Ezek a neuronok kisültek a memóriakészítés alatt, és újra aktiválni lehetett őket, amikor a szert beadták. Ily módon a kutatók képesek voltak felidézni az egerekben - az állatok akaratától függetlenül - a doboz képét.

Ezután a kutatók egy másik, eltérő színű és szagú dobozba tették át az egereket. Ezután beadták a szert, melynek hatására az egerek az első dobozra emlékeztek, majd kis elektromos áramütést adtak nekik. Normális esetben az áramütés arra készteti az egereket, hogy féljenek közvetlen környezetüktől - adott esetben a második doboztól.

Ebben az esetben azonban nem így történt. Amikor az egereket áramütés érte, a második dobozban ültek, de az elsőre emlékeztek. Ennek következtében a két doboz keverékére alakítottak ki félelmet: valójában egy képzeletbeli környezetre. Az egerek a későbbiekben csak akkor mutattak pánikreakciót, ha a második dobozban tartózkodtak és közben az emlékképet kiváltó szert is adagolták nekik.

Mayford azt mondja, hogy ez a "hibrid" hamis emlék arra utal, hogy mindegyik emlékképet külön neuroncsoport kódolja, és ezek nem kerülnek átfedésbe egymással.

Egy másik kutató, Susumu Tonegawa (Massachusettsi Műszaki Egyetem, MIT) más módon hozott létre hamis érzeteket egerekben. Ő és munkatársai genetikailag úgy módosították az egereket, hogy amikor az állatok egy doboz emlékképét kialakították, a memória kialakításában résztvevő neuronok fényérzékennyé váltak.

Miközben az egerek a doboz emlékképét alakították ki, a kutatók áramütést adtak nekik. Ezután egy másik dobozba helyezték át őket, és fényimpulzusokat küldtek az állatok agyába ültetett optikai kábeleken át. Ezek aktiválták a memóriával kapcsolatos neuronokat, és az egerek - függetlenül attól, hogy hol voltak - megdermedtek a rémülettől.

Amikor a kutatók megvizsgálták, mely neuronok aktiválódtak, azt tapasztalták, hogy a sejtek 2 százaléka a hippokampusz - az agy memóriaközpontja - specifikus területén helyezkedett el. A kutatók a következőkben azt tervezik, hogy megvizsgálják, miként kapcsolódnak az agy memóriaközponton kívüli területei, hogy kiváltsák az egerek ledermedését. Ez lesz a "végső kísérlet" annak kimutatásához, hogy az emlékképek az agy különálló területein tárolódnak, mondta a kutató.