Vágólapra másolva!
A National Geographic közzétette az első felvételeket a Mariana-árok aljzatáról. James Cameron három órát töltött a földfelszín legmélyebb pontján.
Vágólapra másolva!

A felvételeken egy kopár, sivataghoz hasonló táj látható, életnek nyoma sincsen. Cameron a hétfő délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, olyan volt, mintha egy teljesen más világba érkezett volna.

Ez a táj fogadta James Cameront (A National Geographic engedélyével)

Cameron csupán néhány úszó, rákszerű élőlénnyel találkozott. Elmondása szerint itt is ahhoz hasonlóan gazdag élővilágot várt, mint a korábbi, több ezer méter mély próbamerüléseknél, de alig látott valamit a szinte teljesen sík, egyenletes tengerfenéken kívül.

Ez részben abból is fakadhatott, hogy a tervezett hat órához képest mindössze három órát tudott lent tölteni a hidraulikus folyadék szivárgása miatt. Cameron a tengeralattjáróra szerelt robotkar segítségével a kőzetből és a lent talált élőlényekből is hozott volna fel mintát, de a szivárgás miatt végül nem sikerült.

A ma ismert legmélyebben élő halakat 7700 méteres mélységben filmezték le 2008-ban Japán partjainál, és az árok meghódításának egyik legizgalmasabb tudományos kérdése, hogy vajon milyen élőlények fordulnak elő 11 kilométer mélyen. Jacques Piccardék 52 évvel ezelőtt a Mariana-árok meghódításakor egyetlen halszerű lényt és egy rákot láttak, de a kutatók azt feltételezik, hogy a lent uralkodó nyomáson nem élhetnek gerincesek, mert úgy vélik, olyan körülmények között a kalcium csak oldott formában lehet jelen - vagyis a csontok feloldódnának. Ez persze nem zárja ki, hogy a mélyben élő állatok valami különleges módon alkalmazkodtak, és erre remélhetőleg fény is derül a Deepsea Challenge program során.