Segítség, nyulat kaptam!

húsvét, a nyúltartás szabályai, házinyúl, Egy kisnyulat tart kezében Varga Tiborné, aki férjével együtt közel tíz éve létesítette nyúltenyésztő családi gazdaságát, amely mára korszerű vállalkozássá nőtte ki magát Püspökhatvanban
Vágólapra másolva!
Kockázatos dolog nyulat ajándékozni húsvétra, mert a legtöbb embernek fogalma sincs a helyes nyúltartásról. Mit lehet tenni, ha már ott ugrál a lakásában a hosszú fülű répafaló? Összegyűjtöttünk minden fontosat tudnivalót ahhoz, hogy boldog, egészséges nyulat nevelhessen fel.
Vágólapra másolva!

Ne essen pánikba: persze egy nyúlról is gondoskodni kell, de néhány fő szabály betartásával egyszerűen nevelgethető az állat akár egy évtizeden át is. Ezek a szabályok azonban fontosak, ugyanis sajnos a húsvéti nyulak legtöbbje szakavatatlan kezekbe kerül, és akár egyetlen rosszul kiválasztott étellel a másvilágra lehet küldeni szerencsétlen állatot.

A családba újonnan érkező nyúl esetében többnyire már az állat megfogása is gondot szokott okozni: a legcélszerűbb a nyaka felett, a grabancánál megragadni, és a laza bőrénél fogva felemelni az állatot, majd a másik kézzel, a lábánál és a fenekénél alátámasztani, hogy biztonságban érezze magát. A fülénél fogva nem szabad felemelni!

Forrás: [origo]

Mit egyen a nyúl?

Nagyon fontos, hogy a nyulat helyesen tápláljuk, ugyanis nagyon érzékeny emésztése van, és ha nem megfelelő ételt kap, belepusztulhat, mert például leállhat a bélműködése, vagy éppen felfúvódhat, mivel nem tud szellenteni és hányni sem. Az állatboltokban rengeteg fajta nyúleledelt lehet venni, ezek önmagukban azonban korántsem megfelelőek a nyuszi egészségesen tartásához. A legfontosabb, hogy mindig legyen tiszta víz a ketrecében egy önitatóban, és folyamatosan álljon rendelkezésére jó minőségű (nem poros és nem dohos) zöld széna is: ebből a nagy kiszerelést érdemes megvenni, hogy még véletlenül se fogyjon el sohasem, és sosem szabad alom helyett használni, a beszennyeződött szénát mindig ki kell dobni a ketrecből.

A legjobb, ha a folyamatosan előtte lévő szénán kívül reggel és este meghatározott mennyiségű zöldséget kap, de semmiképp nem szabad felhízlalni: magkeverékből (búza, zab, árpa, rozs) egy mokkáskanálnyit adjunk a nyúlnak, a zöldségből pedig nagyjából annyit, amennyi egy kisebb méretű befőttes üveg tetején elfér (kb. 1,5 cm vastagon). Ha a nyuszi korábban nem kapott zöldséget, vagy három hónaposnál fiatalabb, fokozatosan kell rászoktatni arra (kb. 7-10 nap alatt) - egyszerre csakis egyféle zöldséggel próbálkozva - hogy ne legyen hasmenése tőle.

Forrás: [origo]

A zöldségek közül egyebek mellett a fehér-, és sárgarépa, paprika, a spenót, az uborka és a zeller való a nyúlnak, a nyúleledelnek tartott káposztából vagy karalábéból csak ritkán és csak nagyon kis mennyiség megengedett. Gyümölcsöket a magas cukortartalma miatt csak módjával érdemes adni az állatnak (magjaik nélkül), például almát. A boltokban kapható mindenféle édes, hizlaló jutalomfalatokat teljesen el kell hagyni: a támogatott és kerülendő növények részletes listáját a Törpenyúl.hu weboldalon lehet megnézni, a növények felsorolását pedig érdemes ki is nyomtatni.

Sohasem szabad adni a nyúlnak krumplit, hagymát, citrusfélét, csokoládét, kenyeret és állati eredetű termékeket (pl.joghurtos falatokat), valamint cukros és mézes rágcsálnivalókat sem, mert ezek nagyon könnyen felborítják az emésztését, amitől elpusztulhat. Nem javasolt a saláta túl nagy mennyiségben való adása sem, mert azon kívül, hogy tápanyagtartalma alig van, leveles zöldségként tele lehet növényvédőszer maradvánnyal is, ami mérgezéshez vezethet.

Honnan lehet tudni, ha a nyuszi emésztésével baj van? Például ha semmilyen ételt nem fogad el, és nem is bogyózik, esetleg kluttyogó hangot ad a gyomra, vagy a felfúvódás miatt bágyadt. Ilyenkor azonnal el kell vinni az állatorvoshoz, ahol infúziós kezeléssel és probiotikummal megmenthetik az életét. Talán sokak számára illúzióromboló, de a nyúl gyakran megeszi a kora hajnalban ürített ún. lágy bélsarát, amire az emésztése miatt van szüksége, ezért nem szabad megakadályozni ebben. Emésztési problémákat az is okozhat, ha az állat a helyes élelemből túl sokat kap, de ha helyesen tartják, elegendő az orvost az éves oltások és a körmök levágása miatt felkeresni.

Forrás: Farkasné Tamássy Éva

Be kell oltatni a nyulat?

A nyulaknak két gyógyíthatatlan, ám oltással megelőzhető betegségük létezik. Az egyik a vérszívók (leggyakrabban a szúnyog, de a bolha és a kullancs által is) terjesztett myxomatózis nevű betegség. A másik szintén halálos betegség, a nyulak vérzéses megbetegedése, az RHD. Mivel a vérszívók nem csak a kertben találhatók meg, az RHD kórokozóját pedig akár a cipőnk talpán is be tudjuk vinni az állathoz, a szobában tartott állatokat is be kell oltatni e két betegség ellen. Az oltásokból kétféle létezik: van, amelyik csak egyik vagy másik betegség ellen véd, és van olyan is (kombinált oltás), amely mindkét betegségtől óvja a nyulat, viszont az első beadás után négy héttel ismétlő oltást igényel.

Hol lakjon a nyúl?

A nyulat nem papírdobozban, hanem nyúlketrecben szokás tartani a lakásban, egy nyúlnak minimum 100x 50 centiméteres alapterületű ketrecre van szüksége, ha kettő van belőlük, akkor legalább 120-140 centiméter hosszú ketrecet kell venni, terráriumban pedig nem szabad tartani az állatot, mert az nem szellőzik kellőképpen. A nyúl sokkal jobban viseli a hideget, mint a meleget: leginkább 15-20 Celsius fokos átlaghőmérsékleten érzi legjobban magát. Ennél melegebb számukra már nem komfortos: ilyenkor friss, hideg itatóvízzel vagy a fülük óvatos benedvesítésével lehet hűteni őket, de lehet hideg jégakkut (vagy palackban fagyasztott vizet) is tenni a ketrecük tetejére, amelyet előzőleg konyharuhába csomagoltunk, hogy ne csepegjen a lecsapódott pára a ketrecbe.

Forrás: [origo]

Érdemes felkészülni arra, hogy a nyúl a lakásban minden egyes drótot prédának tekint, legyen szó mobiltöltőről vagy akár a mosógép hálózati vezetékéről. Azokat a vezetékeket, amelyeket nem lehet elég magasba helyezni a nyúl elől, kábelcsatornában érdemes elvezetni: ezt barkácsáruházban vagy lakberendezési áruházakban lehet beszerezni. Ugyanez igaz a szobanövényekre, amelyek közül elég sok fajta mérgező is lehet az állatra, ezért kellően magas állványon, virágtartóban kell elhelyezni őket. Tapasztalataink szerint a nyúl mindig akkor követ el valami rosszaságot, amikor az embert azt hiszi, hogy csendben alszik a szoba egyik sarkában. A tapéta és a bútorok megrágása ellen a ketrecben elhelyezett fogkoptatóval és faágakkal, fa nyúljátékok bevetésével lehet védekezni többé-kevésbé sikeresen. Jó hír viszont, hogy a nyúl szobatiszta állat: ha konzekvensen a ketrecének egy részében helyezünk el fa vagy szalma pelletet, forgácsot, mindig ott fogja elvégezni kis- és nagydolgát is. Az almot elhelyezhetjük egy macska-alomtálcába is, így nem szükséges az egész ketrecet almozni.

A nyulat kültéren is lehet tartani, napsütéstől óvott helyen, de télen a nagy hidegek ellen szénával jól telerakott kuckót kell biztosítani neki, és gyakran kell pótolni befagyó vizét is. Készen kapható a boltokban rengetegféle kültéri ketrec, de arra érdemes odafigyelni, hogy a nyúl nagyon gyorsan ki tudja ásni magát a föld alatt, ez ellen például a földbe függőlegesen leásott fémhálóval lehet védekezni. Érdemes arra is gondolni, hogy a nyúl számos kint élő állat zsákmánya lehet, ezért megfelelő védelmet kell biztosítani számára a kóbor kutyákkal vagy akár ragadozó madarakkal szemben is.

Hogyan lehet több nyulat együtt tartani?

Röviden: nem egyszerűen. Kézben tartva, a két hátsó lábát széthúzva lehet megállapítani a nyuszi nemét, ha ez mégsem sikerülne, érdemes elvinni egy állatorvoshoz, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy fiú-e, vagy lány. Ha párban szeretnénk nyulakat tartani, hím és nőstény jöhet szóba, akiket mindenképpen ivartalaníttatni kell, máskülönben akár már öt hónapos korukban intenzív utódgyártásba kezdenek, mivel ez van a génjeikbe kódolva.

Forrás: [origo]


Ivartalaníttatni csak 8 hónapos koruk után lehet a nyulakat, ezért a különnemű nyulakat addig külön kell választani, vagy várni kell a nyúltárs beszerzésével. A nyúl házilagos szaporítása komoly ismeretek nélkül nem javasolt, így is rengeteg gazdát kereső állattal lehet találkozni a különböző online és offline fórumokon. Mivel műtétről van szó, az ivartalanításnak is megvannak a kockázatai, de ezek fiatalabb korban kisebbek,az altatás magas kockázata miatt már nem nagyon javasolt elvégezni a műtétet. Két bak nyulat még ivartalanítva sem lehet együtt tartani, mert megtámadják és meg is ölhetik egymást, de két nőstény közös tartása is csak nagy szerencsével, kölyökkortól való ismeretség esetén lehetséges. A különnemű, ivartalanított állatok azonban általában gond nélkül együtt tudnak élni.

Ha a fenti ismertető végigolvasása után is kedvet érez egy házinyúl befogadásához, örökbe fogadhat egy gazdát kereső állatot, akit például a Noé Állatotthon honlapján találhat meg. Ha olvasónk nem szeretett volna saját nyulat, de valaki meglepte vele, kérjük lássa el az állat alapvető szükségeit, amíg új gazdát talál neki: új gazdát például a Törpenyúl.hu fórumán lehet keresni a nyuszinak, de előbb érdemes fotókat készíteni, és állatorvossal megnézetni az állatot, hogy az állapotáról naprakész információt kaphasson a befogadó gazdi.

Köszönjük a cikk lektorálását dr.Varga József állatorvosnak!