Hatszáz gyereke született egy spermadonornak

Vágólapra másolva!
Legalább hatszáz gyereke született egy osztrák tudósnak spermadonorként.
Vágólapra másolva!

Bertold Wiesner termékenységi klinika vezetett Londonban 1940 és 1960 között a feleségével, Mary Bartonnal. Wiesner a klinikához segítségért forduló nőknek azt ígérte, hogy "magas intelligenciájú" donortól kapnak hímivarsejteket. Mint kiderült, saját magát is ebbe a kategóriába sorolta, és buzgón adakozott a klinikának donorként. Mintegy másfélezer nőt segített gyermekáldáshoz az intézet.

Az osztrák tudós 1972-ben meghalt. Hogy mennyire szapora volt életében, arra nemrégiben derült fény, miután két férfi rádöbbent, hogy egymásnak vadidegenek, mégis féltestvérek, mindkettőjük apja Wiesner. Egyikük - Barry Stevens kanadai filmgyártó - 1952-ben fogant a londoni klinikán. Szerinte még vagy ezer féltestvére van apai ágon. A másik férfi - David Gollancz brit ügyvéd - csak 600 fősre becsüli mostohatestvérei seregét.

A Barton Klinika - a feleségről kapta nevét - ténykedése eléggé vitatott volt, mivel csak kis számú és különlegesen kiválasztott, magas intelligenciájú donortól használt sejteket. Köztük volt Derek Richter idegvegyész, neki is legalább 100 gyereke lehet. A klinika orvosi feljegyzéseit megsemmisítették - adta hírül az austriantimes.at című hírportál.