Olvasni tanítottak majmokat

Vágólapra másolva!
Páviánokat idomítottak be francia kutatók, hogy megkülönböztessenek értelmes angol szavakat a betűk véletlenszerű halmazaitól. Az eredmények arra utalnak, hogy az olvasás legalapvetőbb lépését a beszélt nyelv ismerete nélkül is meg lehet tanulni.
Vágólapra másolva!

A tanulmány arra az elméletre épül, hogy olvasáskor az emberi agynak először fel kell ismernie az egyedi betűket és azok sorrendjét. "Valójában ahhoz hasonlóan olvassuk el a szavakat, mint ahogy meghatározunk bármilyen látható tárgyat, például széket vagy asztalt" - mondta a tanulmány szerzője, Jonathan Grainger, a francia Nemzeti Kutatóközpont kognitív pszichológusa. Az agy úgy állítja össze a szavakat a betűk együtteséből, mint ahogy egy négy lábon álló lapot felismer asztalként.

A jelenlegi olvasási kutatások többsége azt hangsúlyozza, hogy az olvasónak először jártasnak kell lennie a beszélt nyelvben, és így össze tudja kötni a hangokat (vagy kézjeleket a hallássérültek esetében) a látott betűkkel. Grainger és munkatársai azt akarták kipróbálni, vajon lehetséges-e megtanulni a szómintázatokat anélkül, hogy a kísérleti alanynak bármi fogalma lenne az értelmükről, illetve arról, hogyan hangzanak.

Kísérleteikhez vörös páviánokat választottak. A kutatók négy nagybetűből álló angol szavakat - például "DONE" vagy "LAND" - mutattak képernyőn a páviánoknak. Ezeket szavakhoz hasonló értelmetlen betűkombinációkkal - például "DRAN" vagy "LONS" - keverték. A szavak és a "nem szavak" közötti legfőbb különbség az volt, hogy ez utóbbiak olyan betűpárokat tartalmaztak, amelyek kevésbé gyakran fordulnak elő az angolban. Például a "HT" ritkább, mint a "TH".

A páviánoknak sokszor mutattak értelmes szavakat, de ritkán ismételték az értelmetlen betűkombinációkat. Mindegyik állat 40 000-60 000 próbát teljesített másfél hónap alatt.

Így olvastak a páviánok

Meglepetésre a páviánok képesek voltak megtanulni, hogy megkülönböztessék az igazi szavakat jelentő betűkombinációkat. A legkiválóbb tanuló 308 szót, de még a legrosszabb is 81 szót ismert fel 75 százalékos valószínűséggel a nekik mutatott 500 szóból és 7832 "nem szóból".

Természetesen a páviánok valójában nem olvastak, hiszen nem voltak tisztában a szavak értelmével. De az eredmények azt mutatják, hogy szétválasztották a szavakat elemeikre, és nem pusztán memorizálták a szavak alakját állítják a kutatók a Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. Az emberekhez hasonlóan a páviánok is nagyobb valószínűséggel tévesztették össze a "nem szavakat" a szavakkal, ha a valódi szavakban is gyakori betűpárokat tartalmaztak.