A fehér galambokat szeretik a héják

Vágólapra másolva!
Az elütő színű galambokat választják ki a nagy csapatokból a héják, hogy növeljék vadászatuk sikerességét.
Vágólapra másolva!

Az Oxfordi Egyetem kutatói a németországi Hamburg galambjait vizsgálták. A madarak legtöbbje kékesszürke színű, de sok rajban akad néhány fehér egyed is. A galambok támadás esetén összetömörülnek, ami megnehezíti a héjáknak, hogy megcélozzanak egy bizonyos madarat - magyarázta Christian Rutz, az egyetem zoológusa.

A Current Biology című folyóiratban megjelent kutatás a hamburgi galambok színösszetételét, a héják szaporodási rátáját, illetve kétezer galambtollat elemzett, amelyeket 35 héjafészek közelében találtak. Az adatok arról árulkodtak, hogy a fehér galambok igencsak ritkák, a vizsgált állomány mindössze 1,6 százalékát tették ki - mondta Rutz. A fészkek közelében gyűjtött tollaknak ugyanakkor több mint húsz százaléka volt fehér. Ezek szerint a héják előszeretettel választják zsákmányul a fehér madarakat.

Az is kiderült, hogy egyértelmű összefüggés áll fenn a vadászati stratégia és a héják szaporodási sikere között. Mivel a fehér galambokat megcélzó héják sikeresebb vadászok, több táplálékot tudnak a fiókáiknak vinni, amelyek gyorsabban nőnek, több energiájuk van, és jobb kondícióra tesznek szert.

A fiatal héjáknak több évbe telik, míg vadászati stratégiájuk kellőképpen kifinomulttá válik. Ahogy korosodnak, egyre sikeresebb galambvadászok lesznek, és egyre válogatósabbak is a zsákmányt illetően. A kutatók szerint ugyanis az idősebb héják táplálékválasztása kifejezettebb, ami arra utal, hogy a vadászati teljesítmény a tapasztalattal együtt nő.